Още по темата

На 20 г. се питаме какво ще стане, като остареем. Но кога можем да сме сигурни, че сме открили отговора на въпроса си - на 50, 60 или на 70 години...

По-скоро на тази възраст човек си дава сметка за пропуснатите възможности, научените уроци, запознанствата и разделите, дал ли е своя принос към света.

Най-лесно обаче може да си дадем сметка за грешките, които сме допуснали, докато целият живот е бил пред нас.

Като млади:

1. Вярваме, че някъде в хоризонта ни очаква един сублимен момент, който ще предопредели съдбата ни.

Какъв ще бъдеш зависи от малките, но постоянни решения и стъпки, които правиш в живота си, а не от едно или две събития, които ще ти се случат, след като се дипломираш, или когато си намериш първата работа.

2. Не си позволяваме нещо, за което имаме финансовата възможност, само за да спестим.

В крайна сметка парите никога не са достатъчни, а в един момент, когато остарееш и видиш спестените си пари, осъзнаваш, че сега не можеш да ги похарчиш за нещата, които си искал като млад.

От друга страна, когато си на 20 г. и животът е пред теб, прахосваш куп пари за дрехи, техника, кола, излизания и почивки. Кой би могъл да те съди - ти си в разгара на младостта си, но след 30-40 години, поглеждайки назад, някои хора осъзнават за какви глупости са харчили парите си.

Източник: Getty Images/Guliver

3. Прекратяваме хобита, които сме обичали, а след години съжаляваме за това.

Делникът ни поглъща, ангажиментите към семейството и работата се превръщат в приоритет и постепенно се отказваме от нещата, които обичаме. Например плетене, събиране на марки, колекциониране на музика, салфетки и какво ли още не.

След години осъзнаваме, че сме прекъснали нещо, което наистина ни е доставяло удоволствие. 

5 ключови умения за успех

Как изглежда човек в най-щастливия ден от живота си

Неща, които да направиш преди да навършиш 30

4. Не сме достатъчно активни.

Когато сме на 20 г. ни се струва, че има време за всичко и отлагаме важните неща за утре. Това се превръща в един порочен кръг. Спиране на вреден навик, емигриране, промяна на професията и др.

5. Обвързване с грешния човек.

Разбира се, никой не се влюбва с ясното съзнание, че това ще му донесе болка и разочарование. И все пак е по-безболезнено двама души да разберат, че не са един за друг, преди да правят планове за общо бъдеще и семейство.

Източник: Getty Images/Guliver

6. И все пак някои признават, че най-голямата им грешка като млади е била, че прекалено много са се страхували да не сгрешат. А не трябва да забравяме, че грешките са просто част от живота.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.