Още по темата

Често се случва, когато тренираме да забравяме, че натоварването трябва да бъде умерено и спрямо нашите физически възможности.

Обикновено, младите хора се съсредоточават върху външната страна на тялото – оформянето на мускулатурата.

Трябва обаче да знаме, че за да функционира цялото тяло добре, а тренировките да бъдат пълноценни, е необходимо да се обръща важно внимание на здравето на ставите.

Активните физически упражнения укрепват ставите. Плуването, особено в солената морска вода, също е много полезно.

Нищо прекалено не е добре!

Източник: Thinkstockphotos

Въпреки полезността, тренировките не трябва да са твърде тежки и продължителни. Винаги загрявайте преди тренировка.

Младите хора искат бърз резултат от тренировките си, за да са готови за морето или басейна. Често в своето желание да изглеждат добре и във форма, младежите не само пропускат загряването, а и бързо увеличават тежестите, с които тренират. Всичко това е грешно!

Имайте предвид, че силовите натоварвания водят до износване на тъканта на ставата и на хрущяла.

Ставният хрущял има гладка повърхност. Неговата функция е особено важна за спокойното движение. Той е нещо като амортисьор, който намалява триенето между ставните повърхности.

С времето износването ще ви донесе некомфортно чувство дори и когато тялото е в покой.

Износването става, когато хрущялната повърхност стане от гладка на груба и неравна. Това е причината за хрущялното увреждане. При увреждане, хрущялът вече не може да изпълнява своите функции.

Една от причините за болките в ставите е артрозата. Това е вид заболяване, което засяга най-вече носещите стави – т.е тазобедрени, коленни и тези на гръбначния стълб.

Чувствителността се увеличава при по-ниски температури или при резки промени във времето.

Лекарите съветват по-ранната профилактика и лечение, за да намалите максимално страничните ефекти от коварното заболяване.