Спортуването във фитнес залите добива у нас все по-голяма популярност. Много млади и дори по-възрастни хора се захващат с това удоволствие, което обаче често крие и известни рискове за тялото.

Травмите са едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на всеки спортуващ човек, без значение дали за първи път прекрачва прага на фитнес залата или тренировките са начин за живот. Освен, че понякога причиняват болки, травмите налагат и обездвижване за определен период от време, което е сериозен проблем за свикналите да спазват своя всекидневен тренировъчен режим.

Спазвайте някои общи правила, за да избегнете остри травми по време на тренировки:

Не натоварвайте тялото си изведнъж. Отделете необходимото време за загрявка. Всяка тренировка трябва да започне с добро загряване и да завърши с разпускащи упражнения. Загрявката подготвя тялото за по-интензивни усилия. Разпускането след тренировка е важно, за да може пулсът ви да спадне до нормата. Ходенето 5 до 10 минути може да е добро разпускане след тренировка. Може да се правят и някои специфични разпускащи упражнения.

Направете упражнения за разтягане преди и след тренировка. Това подобрява гъвкавостта. Най-добре е да разтягате след като сте зaгрели.

Увеличавайте интензитета на тренировките постепенно. Ако надхвърлите възможностите си, ще си причините по-лека или по-тежка травма.

Не правете едни и същи движения всеки път. Така натоварвате само определена група мускули и стави, което е сигурен начин да получите травма.

Направете програма за укрепване на слабите си места, но не ги претоварвайте. Например, ако имате проблеми с кръста, поради дискова херния, тренирайте мускулния корсет, но не правете упражнения, които могат да доведат до допълнително усложнение на дисковата херния.

Не се натоварвайте до степен да боли. Болката е сигнал за това, че настъпва травма. Ако почувствате болки в мускулите и около става, когато започвате да тренирате, спрете и си дайте ден или два почивка.

Доверете се на фитнес треньор.

Преди да започнете да вдигате тежести или да правите други упражнения, консултирайте плана си за тренировка с човек, който разбира от това. Фитнес треньорите могат да ви наблюдават от страни и да ви кажат, дали изпълнявате движенията правилно. Най-неприятните травми настъпват, когато вследствие на умората на мускулите, започнем да изпълняваме някои движения по грешен или дори опасен начин.

Почивайте. Оставете 1 – 2 дни седмично за почивка, без физиески усилия. Тялото трябва да се възстанови и да заздрави местата, където е започнал някой патологичен процес, причинен от тренировките. Помнете: почивките предпазват от спортни травми.

Какво да правим, в случай че все пак се нараним?

Силата на болката и ограниченията в обема на движение са един сравнително точен ориентир, какво трябва да сторите след като вече сте се травмирали. Ако освен болката имате зачервяване, оток и ограничение в движенията, нямате никакъв друг избор, освен да посетите съответния хирургичен или ортопедичен консултативен кабинет.

Първата помощ при травми - оставете травмираното място в покой, поставете лед, който ще помогне да не се образува голям оток. След това приложете компресивна превръзка, за да не позволите образуването на голям оток в мястото. Повдигането на травмираното място, също намалява отока по чисто гравитационен принцип, но не е никак лесно да се придвижваш с крак на високо, ако травмата е там или да задържите рамото си по-високо от главата.

Не препоръчваме самолечението с медикаменти, но обезболяващите, които се продават без рецепта, могат да помогнат за намаляване на болката, а също за намаляване на възпалителната реакция. Може да използвате и наличните в аптеките гелове с противовъзпалителни лекарства.