Още по темата

Броят на медузите в Средиземно море се е увеличил толкова обезпокоително много, че един морски биолог призовава хората да започнат да ядат тези морски създания, за да редуцират броя им, пише в. „Индипендънт“ (Indepenent).

Крайбрежните вятърни паркове, както и нефтените и газови платформи може би носят основната вина, тъй като без да искат осигуряват идеална среда за медузите.

Една особено опасна порода –

лилавият стрингер, е все по-често и по-често срещан във водите около Великобритания.

10-те най-отвратителни деликатеса в света

Тяхното ужилване е класифицирано като едно от най-лошите, което често води до усещане за парене, интензивна болка и кожни обриви.

Професор Силвио Гречо, един от най-ценените морски биолози в Италия, експериментира с начините, по които може да направи вредното морско същество апетитно за хората.

 

"Now man must be the new predator of the jellyfish." -Silvio Greco (Marine biologist)

A post shared by Shadow Walker (@i_mzeb) on

Медузите ми напомнят за стридите.

Когато ги ядете, усещате морска експлозия върху езика си, в крайна сметка те са 90% морска вода“, обяснява той пред Би Би Си (BBC). Благодарение на естествения солен вкус на медузата, тя няма нужда от подправки.

Броят на медузите в Средиземно море се е увеличил с 400% през последните 13 години поради замърсяването и изменението на климата. „Това е голям проблем за биоразнообразието“, казва Гречо.

Той разкрива, че медузите са силно опортюнистичен вид, който бързо завладява празни пространства в морето и вследствие на това спира морските хранителни вериги. „Сега човекът трябва да е новият хищник на медузи“, смята професорът.

За да насърчи хората да ядат медузи Силвио Гречо се концентрира върху храниелните ползи, които може да ни донесе това създание.

Медузите са богати на протеини и колаген, освен това често се случва да са без мазнини и да са ниско калорични.

Медуза най-често се приготвя с азиатски аромати, като соево или сусамово олио. Популярен метод за готвенето ѝ, който използва и Гречо, е дълбоко пържене, за да се създаде темпура, подобна на тази на калмарите.