Още по темата

Освен с листопада и по-топлите дрехи, свързваме есента с традиционните за сезона храни като печената тиква, ябълковия кекс, вкусните туршии и разбира се, сладките кестени.

3 различни сладкиша с 3 сезонни плода

Яжте малко повече от тези три неща и ще се радвате на дълъг живот

Кестените са вкусна и полезна храна,

но трябва да знаем, че ядливи са само тези от вида Castanea sativa. Дивите "конски" кестени Aesculus hippocastanum, които растат покрай градските улици, са горчиви.

Конските кестени се ползват само като лекарствено растение и принадлежат не само към друг род, но и към съвсем различно ботаническо семейство, научаваме от новото видео в канала "Баба знае" във Vbox7.

ВИЖТЕ ЯДКИТЕ, КОИТО Е ПОЛЕЗНО ДА ЯДЕМ ВСЕКИ ДЕН И ЗАЩО

Мъже, похапвайте орехи, особено ако искате да ставате бащи

Източник: Getty Images/Guliver

Сладкият кестен произхожда от Азия, а днес се среща в Северна Африка, Кавказ и Южна Европа. В България може да се открие по северните склонове на планините Пирин, Беласица, Славянка и западните части на Стара планина. 

Сладкият кестен е известен още на първобитните хора, тъй като овъглени кестени са намерени в селища от каменната и бронзовата ера.

Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и на животните.

Защо трябва да похапваме кестени

За разлика от другите ядки и семена, те имат ниско съдържание на калории и мазнини. За сметка на това са богати на минерали, витамини и фитонутриенти. При кестените особено високо е съдържанието на витамин С, почти колкото при лимоните, което ги прави отличен избор за укрепване на имунната система.

5 начина да повишите имунитета по забавен начин

Целувчена торта с крем от кестени

Калият и фосфорът в кестените помагат за укрепването на сърдечно-съдовата, костната и нервната системи. Кестените съдържат още висококачествен протеин, сравним с този в яйцата и изключително лесно усвоим от човешкото тяло. Още, в кестените има и голямо количество манган, мед и калий. 

Източник: Getty Images/Guliver

Как да подбираме хубавите кестени

Здравите и сочни кестени не са изгнили или размекнати. Кестенът няма нужда от узряване, той не е плод. Затова е необходимо да е твърд и тежък – така ще познаете, че е пресен. Кухите кестени са стари и некачествени.

Добре е да съхранявате тези ядки на по-ниски температури.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.