Още по темата

Традицията повелява на днешния ден да почетем св. Николай Чудотворец и да сготвим риба. Това не означава задължително, че домът ви трябва да мирише на риба цял ден, затова ви предлагаме 3 вече изпитани рецепти, с които да го избегнете. 

Риба със зеленчуци във фолио

4-5 филета от бяла риба 
4-5 печурки 
1 стрък пресен лук 
1 домат 
4 с. л. майонеза 
черен пипер и сол на вкус  

Начин на приготвяне:

Всяко рибно филе се поставя върху леко намазнен лист алуминиево фолио. Рибата се поръсва със сол и черен пипер на вкус. 

Отгоре се намазва с тънък слой майонеза.

Върху майонезата се нареждат нарязаните на филийки гъби.

Лукът се нарязва наситно, месестата част на домата – на ивици.

Върху всяко филе се подреждат парченца лук и ивици домат.

Рибата се завива във фолиото така, че да се получи пакетче. 

Пакетчетата се поставят в тава и рибата се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Източник: ThinkStock/Guliver

Пълнен шаран в тесто

1 шаран (почистен)
200 г орехи
80 мл олио
2 глави лук
1 връзка магданоз
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
400 г брашно
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с щипка сол и 200 мл топла вода. Замесва се меко тесто и се оставя да почине. 

Лукът се реже на едри кубчета и се задушава в олиото с малко вода и сол, докато омекне и остане на мазнина. 

Към него се добавят нарязаните наедро орехи, запържват се за кратко. 

Съдът се отстранява от котлона, сместа се овкусява с пушен пипер, накълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Охлажда се. 

Тестото се разточва на дебела кора, която да е толкова голяма, че рибата да може да се завие с нея. Заравнява се, а остатъците се запазват. 

Шаранът се овкусява със сол и черен пипер от всички страни, пълни се с ореховата смес и се зашива с конец. 

Завива се с тестото, като му се придава форма, а с остатъците от тестото се правят декоративни ромбове. Маже се с олио. 

Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Охлажда се 20 минути и се нарязва.

Източник: ThinkStock/Guliver

Скумрия в пергамент

2 скумрии
200 г едри печурки
3 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 г зелени маслини без костилки
50 мл зехтин „Помаче“
1 връзка магданоз
1/4 ч. л. чили на прах
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Рибата се филетира и се отстраняват коремните костици.

Доматите се цепват на кръстчета в долната част, пускат във вряща вода за 10 секунди и след това се потапят в студена вода с лед. Обелват се и се наситняват.

Печурките се обелват и се нарязват натънко заедно с пънчетата. Лукът се нарязва на жулиен. Пържат се заедно в загретия зехтин.

Щом омекнат се добавят чилито, наситненият чесън, маслините, нарязани на шайби, накълцаните без люспата домати. Овкусява се със сол, черен пипер и захарта. Сосът се оставя  на огъня, докато се сгъсти. Накрая се поръсва наситненият магданоз.

Сосът се разпределя върху два листа пергаментова хартия  и отгоре се слагат филетата риба.

Завиват се стегнати пакетчета, които се поставят в тава. Пекат се за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.