Още по темата

Палачинките са най-добрата идея за закуска през уикенда, в идеалния случай с пресни плодове, много шоколад и дори студена лъжичка сладолед.

Класически палачинки

2 яйца
2 ч. ч. прясно мляко
2 ч. ч. брашно
1 щипка сол
2-3 с. л. олио
краве масло за намазване

Начин на приготвяне:

Разбъркваме яйцата с млякото. Добавяме брашното с олиото и солта. 

Сипваме 1 черпак от сместа в намазнен с малко масло и добре загрят тиган и печем до готовност от двете страни. 

Намазваме готовите палачинки с малко масло и ги гарнираме по желание.

Шоколадови палачинки с крем

Пухкави палачинки с кисело мляко

Източник: Getty Images/Guliver

200 г кисело мляко
100 г брашно
30 г захар
2 яйца
1/2 ч. л. сода
1 щипка сол
1 ванилия
за тиквата:
300 г тиква
80 г захар
2 с. л. мед
1/2 ч. л. сух джинджифил 

Начин на приготвяне:

Содата се гаси в киселото мляко, смесват се яйцата и се разбива добре. Сипват се захарта, ванилията, солта и брашното и се разбърква до хомогенизиране. В тиган, намазан с масло, от тестото се правят малки палачинки. 

Тиквата се реже на кубчета, слага се в съд, заедно със захарта, джинджифила и меда, наливат се 200 мл вода и се готви под капак, докато омекне. След това се отцежда се и се пюрира. 

Палачинките се сервират с тиквеното пюре. По желание се поливат с мед и се поръсват с канела.

Бананови палачинки

Източник: Thinkstock/Guliver

Кокосови палачинки

за палачинките:
200 г оризово брашно
60 г захар
500 мл кокосово мляко
6 яйца
4 с. л. олио
за плънката:
2 банана
200 г кафява захар „Демерара“
150 г кокосови стърготини
100 г бял шоколад (+ за гарниране)
100 мл кокосово мляко
100 мл тъмен ром

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Сипва се млякото и отново се разбива. Накрая се добавя оризовото брашно и се разбива добре. Прецежда се. 

В намазан с олио тиган за палачинки от сместа се приготвят тънки палачинки. От захарта, кокосовото мляко и ромът се приготвя не много гъст сироп. 

Шоколадът се накълцва. Бананите се обелват и се намачкват. Кокосовите стърготини се запичат на сух тиган до карамелен цвят. Налива се сиропът и се готви 2–3 минути. 

Щом се охлади, се добавят шоколадът и намачканите банани. В палачинките се слага от плънката и се завиват. 

По желание се заливат с разтопен бял шоколад. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК