„Как така си инвалид, пък не си в количка?“
Мануела Фото кредит: Владислава Атанасова   
28

Здравейте, казвам се Мануела и може да не ми личи, но съм инвалид. Имам дефекти на сърцето, бъбреците, ръцете и съм родена без матка.

Така започва един пост, който стана изключително популярен във Фейсбук и само за денонощие събра толкова много реакции, че е надхвърлил плана на създателката си. За година напред.

Днес Вдъхновените и Vesti.bg ви среща с Мануела, която знае какво е да не се обижда. Но… има какво да ни каже по въпроса със стереотипите.

Различната

Мануела е от Лясковец.

„Като дете, родено в много малък град и с много здравословни проблеми още от малка в училище и детската градина съм срещала коментари. Децата не искаха да си играят с мен, учителите не искаха да ми обръщат внимание. Постоянно съм се сблъсквала със странното отношение на хората“. Самата Мануела никога не се е смятала за различна. Като тийнейджърка харесва същите неща като връстниците й, които обаче не са били оперирани 11 пъти.

С раждането й става ясно, че единият пръст на ръката й е неподвижен, после чуват сърдечен шум, установява се проблем и с бъбреците.

На 17 години лекарите разбират, че Мануела има Синдрома на Рокитански-Майер, при който момичето има формирани яйчници, но не и матка.

Тя  обикаля болници и лекари, като  непрекъснато чува за себе си нови диагнози и синдроми, които трябва да търси в интернет – защото никой не й обяснява какво й е.

Така идва моментът на пречупване, в който тя избира, дали проблемите й да я дефинират, или да живее живота си като всеки друг човек – с ограниченията, които си налагаме сами и в същото време, с необятните си възможности.

„Като си малък трябва да свикваш с идеята, че си различен. А когато станеш по-голям, свикваш с идеята, че си нормален. И трябва да се държиш на положение. Не можеш да се даваш на болести и коментари.“

 „Как така си инвалид, пък не си в количка?“

 „Трябва да си избираш. Или да си инвалида, който е неспособен, тъжен и измъчен, или си успешният човек. Вярвам, че всеки човек е способен и може безпределни неща“.

Мануела  иска да промени света, затова се мести в София започва да следва социални дейности.  Там обаче идват съмненията, че системата може да се промени.

Решава да се занимава с пиар, за да даде гласност на проблемите на хората, които са в неравностойни положение или дискриминирани.

Това ще я доведе до един челен сблъсък със стереотипите.

На всеки три години Мануела преминава комисия на ТЕЛК,  която да установи, че не й е пораснал нов пръст, или че матка случайно не се е появила и да констатира, че е инвалид.

След като кандидатства за стаж в пиар агенция, тя носи документите си от ТЕЛК, за да ги предостави на работодателя. Той й задава въпроса: „Как така си инвалид, пък не си в количка?“

Тази реплика провокира Мануела да си спомни за всички пъти, в които се е изправяла срещу клишетата. Че инвалидът е човек, който стои на легло и никой не го вижда.  Че е сама и не може да има собствено жилище. Че някой друг й помага, защото тя не е достатъчно силна, за да се справи сама (въпреки 11-те операции).

Постепенно в нея назрява идеята, че нещо трябва да се промени. И така, тя излиза с лицето си за да каже нещо много важно на всички.

Не ми се обиждай, но…

Мануела публикува пост във Фейсбук, с който търси фотограф и няколко души, които да бъдат честни. За това какво им се налага да чуят по свой адрес, само защото са гей, от ромски произход, или са татуирани и с по-силен грим.

За идеята си Мануела печели финансиране от Български фонд за жените, а първият пост на страницата е със снимка на самата Мануела, която казва без никакъв страх или пък с цел да предизвика съжаление, кои са проблемите, с които се сблъсква.

Понякога дори в аптеката отказват да й дадат необходимите лекарства, защото смятат, че е прекалено млада, за да ги взима. Или ги купува, защото е зависима.

„Често получавам реплики, като тази, която държа в ръцете си, защото не попадам в стереотипите за това как трябва да изглежда един инвалид (освен може би по броя белези, които пресичат тялото ми). Стоя тук за да ви кажа, че инвалидността е спектър. Има хора, за които никога не бихте предположили, че имат увреждане, има някои, които бихте забелязали само в определени ситуации, има хора, на които често им се налага да използват помощ, (като придружител, куче, бастун или количка) но не са им нужни във всяка ситуация, както и има такива, които са напълно неподвижни и им се налага постоянно. Нека има повече видимост за хората с "невидими" увреждания.“, казва още в поста си Мануела във Фейсбук

Вдъхновявай нататък

В първоначалния план на Мануела е да постигне 3 000 лайка на страницата си до края на годината. За денонощие вече са почти 4 000.

Започват да й пишат все повече хора. Всички я търсят и разказват за своите малки битки и с клишетата, с които се справят. Мъжете се колебаят повече дали да изпратят снимки, тъй като срамът да покажеш слабост при тях е по-голям, разказва създателката на проекта.  

За Мануела това е крачка напред за споделянето, за общуването, не само като форма на комуникация, но и като социална отговорност.

Част от снимачния процес
Част от снимачния процес Източник: Не ми се обиждай, но

Моята история вдъхновява другите да разкажат техните истории. За мен затова живеем. За да правим живота на другите по-хубав. “

Думите са сила, а личното общуване с езика на омразата днес, може да стане политическото говорене утре, което да дефинира живота ни, смята Мануела.

Затова тя няма да ви се обиди. Но… все пак, добре е да внимаваме какво казваме. Преди собствените ни думи да са се обърнали срещу нас.

Очаквайте още от проекта на Мануела на страницата й - Не ми се обиждай, но.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 3 минути

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 22 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 53 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 1 час

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв