Още по темата

Най-големият в историята ураган Патрисия достигна Мексико.

Първите данни показват, че той е причинил по-малко щети от очакваното, заяви мексиканският президент Енрике Пеня Нието, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Първите данни потвърждават, че щетите са по-малки от очакваните при ураган от подобна величина", заяви Пеня Нието в телевизионно обръщение към нацията.

Той обаче подчерта, че страната "не може все още да се отпуска".

Очакваният път на Патрисия преминаваше през планински район с множество малки селца, изложени на риск от наводнения и свличания на земни маси.

Комуникациите в района може да бъдат трудни и не се знае кога спасителните екипи ще могат да оценят изцяло ефекта на бурята в тези изолирани райони.

"Патрисия продължава да се движи и все още е изключително опасен", подчерта националния координатор по гражданската отбрана Луис Фелипе Пуенте в "Туитър".

Източник: ЕПА/НАСА

Рано тази сутрин (българско време) ураганът отслабна до четвъртата от общо пет степени по скалата на Сафир-Симпсън, след като достигна до бреговете на Мексико.

Постоянните ветрове на урагана са вече със скорост само 215 километра в час. При достигането до брега ветровете достигаха 270 километра в час, отбелязва АП.

Центърът на урагана е на 75 километра от курортния град Пуерто Валярта. В града вали по-силно от обичайното, но няма признаци за силни ветрове.

Ураганът доведе и до силни валежи и високи вълни, засегнали крайбрежните райони на Мексико. Въпреки това засега властите на крайбрежния щат Халиско нямат информация за жертви.

В щата Халиско живеят 7,3 милиона души, от които над 160 хиляди в Мансанийо, намиращ се относително близо до пътя на урагана.

Дъждовете, дължащи се на урагана "Патрисия", причиниха свлачища в мексиканския щат Мичоакан. Затруднено е движението по няколко магистрали, включително междущатски.

Източник: ЕПА/НАСА

През следващите 48 часа на тихоокеанското крайбрежие може да се изсипят толкова валежи, колкото обикновено за шест месеца или година.

През 1959 г. неназована тропическа буря от 5-а категория, подобна на Патрисия, е отнела живота на около 1800 след като достига до сушата близо до Мансанийо.

Снощи венецуелският президент Николас Мадуро предложи да помогне на Мексико за справянето с последствията от преминаването на урагана.

"Солидарни сме с Мексико и сме на разположение на мексиканското правителство и народ, за да им окажем помощта, от която може да се нуждаят", заяви Мадуро в Каракас на министерска среща на общността на страните от Латинска Америка и Карибите.

Президентът на САЩ Барак ОБама също изрази подкрепата си за Мексико. Той добави, че специалистите по природни бедствия от американската агенция за помощи са на място и готови да помогнат.