Още по темата

По това време на годината често говорим за измерени над нормите стойности на замърсяване на въздуха. През последните дни местните власти в София анонсираха мерки за справяне с проблема.

Сред предложенията са по висока цена за паркиране на Синя зона - 4 лв. и зелен билет за градски транспорт срещу 1 лв. за цял ден за цялата мрежа. Също така безплатни буферни паркинги за хората, които искат да оставят колите и да се движат из центъра на града пеша или с градски транспорт.

Обсъждат се и по-радикални мерки.

Замърсяването на въздуха ще се прогнозира чрез специална система за ранно известяване, разработена от учените от БАН. Апаратурата вече работи, свързана е и предоставя данни. 

Оказва се, че сред градовете, в които хората дишат най-мръсен въздух, са София, Горна Оряховица, Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.

"Това, което липсва в национален аспект, е оценка на здравния статус на проблема. Ние не знаем как мръсният въздух влияе върху здравето на хората. Ако имаме такава оценка, че проблемът с мръсния въздух ни струва милиард на година и хиляди човешки животи, то тогава ще има политическата воля за бързото му разрешаване", коментира Георги Стефанов – ръководител програма "Зелена икономика" към WWF в предаването "Събуди се" по NOVA.

По думите му в цяла Европа изследванията показват, че около 15% от транспортните средства силно замърсяват и София не е изключение.

"Трябва да се спрат старите автомобили. Мерките на Столична община са необходими и са добро начало", коментира Георги Стефанов.

Въздухът в София е трайно опасен

ЕС ни осъди заради мръсния въздух

Целта на специалната система за ранно предупреждение е да каже какво ще се случи утре или в следващите дни, за да има превенция. Апаратурата може да прави прогнози 72 часа по-рано.

"В момента апаратурата е настроена за територията на цяла България, но с фокус София", обясни проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН.

Обработената информация може да се намери от всеки гражданин на интернет страницата на Столична община в раздел "Околна среда".

8 български града със замърсен въздух

Средно 50 души на ден умират в България от мръсен въздух

Как се справят с мръсния въздух в други места по света.

В Атина, в широкия център на града е въведен ограничителен пръстен. Автомобилите се движат на четни и нечетни номера в зависимост от дните. Глобите за нарушителите започват от 300 евро нагоре.

"Различен е и данъкът за автомобилите. Въведени са евтини билети за градския траспорт", съобщи кореспондентът на NOVA от Атина Бойка Атанасова. 

В Париж регистрираните преди 1997 г. автомобили нямат право да се движат в града през седмицата.

"В дните с пикови замърсявания по улиците се движат само най-екологичните автомобили, обозначени със специална винетка, която указва колко замърсява въздуха конкретната кола. За нарушилите правилото е предвидена глоба", коментира кореспондентът на NOVA от Париж Петя Желева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.