Още по темата

Смог, остра и задушлива миризма, деца и възрастни с респираторни проблеми. Такъв и тази зима е проблемът в софийския район "Красна поляна", където една и съща ситуация застига жителите всеки следващ отоплителен сезон. 

Миналата неделя и в други вечери независими замервателни уреди са отчели замърсяване на възуха 20 пъти над нормата. 

Нено Димов: В бедните райони въздухът е по-мръсен

8 български града със замърсен въздух

„Проблемът с обгазяването на „Красна поляна” от 3-4 години ескалира, а тази година е огромен”, заяви жителката на квартала Мария Панчева пред NOVA

Положението в района е било особено тежко в неделя вечер. Тогава гражданите разпространиха снимки, на които е видим смог, а заедно с това алармираха за традиционно съпътстващата го силна и задушлива миризма.

В района са на мнение, че обгазяването идва от Виетнамските общежития и кв. „Факултета”, чийто жители зимно време се отопляват като горят стари гуми и други боклуци.

„Горят каквото намерят. Не само в печките, но и извън самите сгради”, заяви Панчева за бедните райони.

В неделя е отчетено 20 пъти превишаване на допустимите нива на фини прахови частици във въздуха в тези райони, като данните са на независимата система airsofia.info. Тя включва десетки датчици в цялата столица, които показват въздушното замърсяване в реално време. Сайтът не включва данни кой стои зад организацията на системата. Данните й обаче частично са потвърдени и от общински замервания за същия ден.

Дори и без замервания обаче жителите на квартала усещат проблема „по миризмата, по смога, по бодежа в очите, по кашлицата и по болестите”, твърди Панчева, която е боледувала от 3 пневмонии.

„По болните деца и възрастни хора се усеща колко е нарастващ и жесток проблема”, допълни тя. По думите й данните на airsofia в няколко поредни вечери са показвали огромни превишавания на нивата на финни прахови частици в Красна Поляна, каквито няма никъде другаде в София.

Данни от друг независим и анонимен измервател на въздушното замърсяване, airtube.info, обаче са показали, че конкретно в неделя вечер въздухът е бил еднакво опасен в цялата столица.

„Детето ми е на 3 години без 2 седмици и страда от дихателни проблеми, които се опитваме да тушираме всяка вечер с инхалатор и лекарства.

Проблемът е сериозен и не касае само нашето дете, а всички живущи в кварталите.”

Това разказа друг жител на „Красна поляна”, който показа и снимки на болното малко дете.

„Пишем жалби, обаждаме се на Столичен инспекторат, обаждаме се на РИОСВ. Прехвърлят си проблема от институция на институция, а ако продължат така до 5 години всички в този квартал ще бъдем раково заболели”, заяви местният активист Емил Димитров.

„Наистина има замърсяване в района и основния замърсител е битовото отопление с нискокачествени горивни материали. Мерките са съвместни проверки с полиция и районен инспекторат”, заяви Светослава Дякова от районната администрация в „Красна поляна”.

Мръсният въздух става видим в зимна вечер в "Красна поляна"
Мръсният въздух става видим в зимна вечер в "Красна поляна" Източник: Подкрепа за Красна поляна, FB

След проверки нарушителите могат да бъдат задържани за 24 часа и да им се напише акт за административно нарушение, като глобата може да достигне 50 000 лева.

До момента обаче платен такъв акт няма, а самите установени нарушения са едва три,  призна Дякова.

Столична община е насочила усилията си към пунктовете за вторични суровини и подмяна на гуми, където има текущи проверки всеки ден, а в трите района „Овча купел”, „Красна поляна” и „Илинден” само за последните дни има 25 проверки.

Това уточни представителят на общината Лорита Радева, но тя допълни, че няма установени нарушения.

Във въпросните бедни райони няма парно. Причината е, че то е спряно заради задължения на техни бивши обитатели, които вече не са в кварталите,

заяви живущ във Виетнамските общежития. По собствените му думи в момента се отоплява на ток, а преди е ползвал въглища.  

Местните активисти искат общината да изпрати мобилни уреди, които в продължение на няколко дни да отчетат реалното замърсяване. 

Всяка зима проблемът с изключително замърсения въздух застига живущите в София. Администрацията отчита като основна причина битовото отопление с твърдо гориво - дърва и въглища.