Още по темата

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че неговото правителство е изпратило официални документи до Вашингтон, с които се иска екстрадирането на живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен.

„Изпратихме четири досиета до САЩ за екстрадирането на терористичния ръководител.

Ще им представим повече доказателства, отколкото искат“,

каза Йълдъръм пред парламента.

Изказването му идва след среща с лидера на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу. Всички опозиционни партии в Турция застанаха зад законно избраната власт по време на преврата, за който Анкара обвинява турският духовник, живеещ в САЩ, Фетуллах Гюлен.

Турският министър-председател

предупреди, че са възможни провокации

след неуспешния опит за преврат миналата седмица, призовавайки гражданите да не се поддават на тях. „Ние сме длъжни да бъдем много внимателни. Възможно е да се появят провокатори, които искат да се възползват от обстоятелствата, за да подкопаят стабилността в страната“, заяви той.

В свое изказване министър-председателят предупреди също, че не трябва да има изблици на отмъщение срещу извършителите. „Никой не може да изпитва чувство за отмъщение. Това е неприемливо в едно държавно правителство, ръководено от закона“, каза той.

Въпреки това премиерът обеща всеки, който е нарушил закона, да бъде наказан. От извършването на атентата в нощта на петък срещу събота досега са арестувани хиляди държавни служители, в това число полицаи и военни, а други хиляди са отстранени от работа.

Междувременно

напрежението в Турция не стихва.

Страната е на крачка от връщането на смъртното наказание. Президентът Реджеп Ердоган обяви, че ще подпише такава промяна в закона, ако парламентът я одобри.

Хиляди привърженици на турския президент се събраха снощи пред дома му в Истанбул. На фона на бурните аплодисменти турският президент се обяви за връщане на смъртното наказание, ако такава е волята на народа.

Още за неуспешния преврат в Турция:

САЩ: Искаме доказателства, не обвинения за Гюлен

Прекратиха 3 млн. отпуски в администрацията на Турция

Берлин: Без Турция в ЕС, ако върне смъртното наказание