Още по темата

Турски изтребител F16 свали вертолет над Анкара, има жертви, предаде турската телевизия "Ен Ти Ви". Вертолетът бил на превратаджиите.

Съобщава се също за 17 загинали полицаи при престрелки в Анкара.

Военните също така са открили огън срещу хора, направили опит да влязат в Турската държавна телевизия, предаде TACC. Местни медии съобщават, че е бил ранен един човек.

В района на централния квартал на Анкара – "Къзълай", по булеварда са минали около 8-10 танка.

Някои граждани са се изправили срещу тях.

Танковете обаче са продължили и са премазали един от паркираните автомобили, пише Агенция "Фокус".

Междувременно военните са нахлули във валийството в провинция Сакария. Голям брой униформени са влезли в сградата, а танкове са разположени в района пред нея.

В Истанбул тирове са блокирали движението и в двете посоки по централния булевард "Ватан". Пред Дома на армията в централния район "Аксарай" в пълна готовност се намират 9 танка. 

Открита е стрелба и в Истанбул.

Изстрелите били насочени срещу група от хора, събрала се край един от мостовете над Босфора, който е затворен от армията.

Кадри, излъчвани на живо по телевизия Euronews, показват, че сред хората има и ранени.  

Броени минути след стрелбата в района пристигнал автобус, който преминал през огражденията и се врязал в тежка военна техника.

Гражданите излязоха по улиците на редица градове в Турция, след като бяха призовани за това от президента Реджеп Ердоган.

Междувременно председателят на парламента Исамил Кахраман призова парламентът да се събере сутринта на извънредно заседание.

"Правителството е на власт. Убедени сме, че ще се справим с тази ситуация",

заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, призовавайки политическите партии да подкрепят правителството.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не може да се върне в Анкара, защото летището е превзето от военните, съобщи заместник председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ясин Актай, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Актай не уточни къде се намира Ердоган, но каза, че е в безопасност. Премиерът Бинали Йълдъръм и повечето членове на правителството се намират в Истанбул, каза още Актай.

"Правителството продължава да изпълнява функциите си независимо от обявения военен преврат", каза още той. 

Представител на военни, които са на страната на президента Ердоган, заяви, че превратът е дело на малка фракиця в армията и нямало повод за големи безпокойства.

От друга страна, военен хеликоптер е пуснал бомба върху сградата на парламента в Анкара.

По зданието са нанесени сериозни материални щети, съобщи кореспондентът на NOVA в Турция Нихал Йозерган.