Още по темата

Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетуллах Гюлен. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференция в Брюксел.

Според властите в Анкара Гюлен е основната фигура зад проваления преврат 

в страната от края на миналата седмица. От края на 90-те години духовникът се намира в самоналожено изгнание в САЩ.

"Призовавам външният министър на Турция да бъде сигурен, че каквито и официални документи или молба да ни изпратят, те ще изпратят доказателства, а не обвинения", каза държавният секретар.

"Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране", посочи още той.

Кери заяви също, че Вашингтон и Брюксел призовават Турция да спазва върховенството на закона

при справянето си с проваления опит за преврат и неговите организатори.

Пред репортери в град Сейлърсбърг, щата Пенсилвания, където живее Фетхуллах Гюлен, той заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговата екстрадиция от страна на американското правителство.

Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с превратаджиите и

обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж.

Турските власти веднага след потушаването на преврата настояха пред правителството на САЩ да екстрадира Гюлен. В неделя държавният секретар Джон Кери каза, че такова официално искане от Анкара не е постъпвало и че Вашингтон ще го разгледа, ако в него се представят ясни доказателства за причастност на Гюлен към осуетения преврат. 

Тази нощ продължиха празненствата в Турция.

Десетки хиляди привърженици на турския президент Реджеп Ердоган излязоха по улиците на големите градове на страната, за да изразят подкрепа за управляващите, съобщи NOVA

Най-многолюдни бяха демонстрациите в Анкара и Истанбул. Въпреки очакванията президентът Ердоган не се появи на митинга в столицата.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поздрави народа и му благодари за подкрепата към управляващите и подкрепата. (Вижте видеото горе)

Междувременно в Истанбул бе въведено отново извънредно положение.

Полицията е получила нареждане да сваля хеликоптери, които излитат без разрешение. По улиците има засилени полицейски патрули.
 
290 души загинаха по време на неуспешния опит за преврат, а властите арестуваха 6000 военни и представители на съдебната власт за участие в него.