Още по темата

Въвеждането на смъртна присъда в Турция, за което се говори след опита за военен преврат, ще означава край на преговорите за членство на тази страна в Европейския съюз.

Това заяви на брифинг в Берлин говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

"Германия и страните членки на ЕС имат ясна позиция: ние категорично отхвърляме смъртното наказание. Страна, в която има смъртно наказание, не може да бъде член на ЕС. Следователно, въвеждането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите по присъединяване", посочи Зайберт.

Без Турция в ЕС, ако върне смъртното наказание

е позицията и на европейския комисар за външна политика и сигурност - Федерика Могерини.

"Нито една страна не може да влезе в ЕС, ако въведе смъртна присъда. ЕС заема последователна позиция против използването на тази мярка", каза тя.

След опита за преврат в страната турският президент Реджеп Ердоган заяви, че властите ще обмислят връщането на смъртното наказание.

Турция е държавата, която най-дълго води преговори за присъединяването към християнския блок.

Анкара смята, че причината за това се крие във факта, че християнска Европа не иска да види в своите редици 80-милионна мюсюлманска Турция. Франция е една от държавите, които най-силно се противопоставя на подобно членство.

Фактическите преговори за членство започнаха при управлението на Реджеп Ердоган, но те не са отбелязали особен напредък. През първите два мандата от управлението на Реджеп Ердоган, като премиер на фона на големите икономически успехи, Анкара започна да губи интерес от членството към ЕС.

Това се разпространи и върху турските граждани, които придобиха по-голямо самочувствие и дори започнаха да смятат, че подобно членство не е нужно на страната.

В момента това самочувствие е разклатено на фона на икономическата криза, гражданската война с кюрдите и терористичните атентати, неуспехите във външната политика след избухването на Арабската пролет и по-конкретно провала в Сирия.