Още по темата

Мохамед Булел, който връхлетя с камион хората в Деня на Бастилията в Ница, е бил дребен престъпник, който е пиел, взимал е наркотици и имал „разюздан“ сексуален живот допреди няколко месеца.

31-годишният тунизиец, баща на три деца,

започнал едва отскоро да търси в интернет публикации на „Ислямска държава“ и снимки на трупове,

заявиха следователи.

Прокурорът на Париж Франсоа Молинс каза, че познати на Булел го описват като човек, който „не бил практикуващ мюсюлманин, ядял свинско месо, пиел алкохол, взимал наркотици и имал разюздан сексуален живот“.

Дългогодишният жител на Ница обаче показал неотдавна „ясен интерес към радикалното джихадистко движение“. Той казал на свой приятел, че е привикнал да гледа видеозаписи на ИД, в които се обезглавяват заложници. Следователи съобщиха, че са намерили в компютъра му снимки на трупове, върху които е упражнено „много насилие“.

Молинс обаче заяви, че

няма доказателства шофьорът на камиона да се е клел във вярност на джихадистката групировка,

която пое отговорност за нападението.

Мохамед Булел е бил познат на френската полиция със серия от скандали, но никога не е бил в полезрението на разузнавателните служби.

Пристига във Франция през 2005 г. от североизточния тунизийски град Мсакен. Една година по-късно той получава право на пребиваване и се жени за французойка от тунизийски произход.

При кървавото нападение в Ница на 14 юли загинаха 84 души, а други над 200 бяха ранени, след като камион се вряза в група хора, събрали се на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията.

Действията на шофьора са били преднамерени, той е и произвел няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати. Полицията застреля нападателя, който беше идентифициран като  Мохамед Лахуаедж Булел.

Той е родом от тунизийския град Мсакен, който се намира на около 10 километра от крайбрежния град Сус. Той е посетил града за последно преди четири години, съобщават източници от силите за сигурност на Тунис. Тунизийските власти нямат информация нападателят да е имал радикални или ислямистки възгледи.

В събота (17 юли) екстремистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката. Четирима мъже от обкръжението на тунизиеца, който извърши нападението в Ница, са извикани за разпит и им е наложена мярка задържане под стража. Единият от четиримата бе задържан в петък, а останалите трима в събота сутринта.

Още за атентата в Ница:

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Ница

Кои са жертвите на Мохамед Булел

Вижте "окървавените символи" на Франция

Вижте героя, който опита да спре камиона убиец в Ница