Още по темата

След терористичното нападение в югоизточния курортен град Ница, който взе най-малко 84 жертви навръх националния празник на Франция, лидери от цял свят осъдиха ужасяващата атака и поднесоха съболезнования на близките на загиналите и ранените. 

Съветът за сигурност на ООН определи нападението в Ница като "варварска и подла терористична атака".

Лидерите на ЕС подкрепиха Франция в трудния момент.

Председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за ужасната трагедия в Ница. В свое изявление той изрази солидарност с жертвите, семействата им и с всички французи.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съболезнования за това, че Франция бе нападната по време на националния си празник и заяви, че стои обединен с народа на страната.

"Трагичен парадокс е, че жертвите на нападението са хора, празнуващи свободата, равенството и братството. Ние стоим обединени със семействата на жертвите, с френския народ и с правителството в борбата срещу насилието и омразата", заяви Туск.

Шокът бе голям и за съседна Германия, която изрази "пълна солидарност" и обеща "подкрепа" за съюзника си.

Канцлерът Ангела Меркел изрази подкрепата си за френския народ.

"Германия е на страната на Франция в борбата срещу тероризма", заяви Меркел в емоционално обръщение, отправено тази сутрин. Германският канцлер изрази увереност, че "въпреки трудностите" тази борба ще бъде спечелена. 

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че ще преразгледа нивата на сигурността в британската столица след нападението в Ница.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Реакцията на Съединените американски щати също беше остра.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери поднесе съболезнования във връзка с трагедията в Ница, новината за която го завари в Москва. Той определи атаката като "нападение срещу невинни хора в деня на празника на свободата, равенството и братството".

Джон Кери и министърът на външните работи на Русия - Сергей Лавров поднесоха цветя пред Френското посолство в Москва. (Вижте във видеото горе)

Българи разказват за Ница: Беше страшна касапница

След камиона на терора в Ница - Истанбул е на тръни

Кой е нападателят от Ница и кои са жертвите му

Вижте "най-тъжната снимка" от касапницата в Ница

Реакцията на балканските държави по повод трагедията във френския курортен град също не закъсня.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди терористичното нападение.

"Силно осъждам нечовешките терористични атаки, които се случиха по време на празнуването на националния празник на Франция. Бивайки подложени на толкова много терористични нападения, самите ние напълно разбираме Франция", заяви Ердоган. 

Ердоган също така предаде своите съболезнования към семействата на жертвите и пожела на пострадалите бързо излекуване.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати на френския си колега Франсоа Оланд съболезнования във връзка с терористичния акт в Ница.

"Престъплението в Ница доведе до смъртта и раняването на невинни граждани, включително руснаци. То беше извършено с голяма бруталност и изключителен цинизъм. Искам отново да подчертая, че тероризмът може да бъде разгромен само с обединените ни усилия", каза Владимир Путин.