Още по темата

"Зверство в Ница" (в. "Хюриет"), "Черен ден във Франция" ("Сабах"), "Терор във Франция" ("Хабертюрк") - това са част от заглавията в турските вестници днес по водещата международна тема - терористичното нападение в Ница, при което камион се вряза в множество хора, предизвиквайки смъртта на над 80 души.

Вижте в галерията кадри от атентата

"Камион на терора обля в кръв честване в Ница на националния празник" на Франция - Деня на Бастилията, пише "Сабах".

"Хабертюрк" съобщава за "ужасяващо зверство" в Ница "ден, след като Франция затвори за неопределено време свои дипломатически представителства в Турция заради разузнавателни сведения за възможно терористично нападение".

"Франция отново се изправи пред кървавото лице на терора", пише "Миллиет", като допълва, че на празненството в Ница вчера са участвали около 400 хил. души.

"Терорът удари с камион" е заглавието на вестника по темата.

"Взимайте пример от Турция" - това заглавие извежда днес турският в. "Акшам", цитирайки казаното от говорителката на ООН Ариан Ръмъри.

По повод на думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да предостави гражданство на сирийски бежанци, Ръмъри каза, че това трябва да послужи за пример на целия свят, най-вече на Европа.

Според говорителката подобна стъпка от страна на Турция ще повиши социалната и правна интеграция на мигрантите, пише "Акшам".

В. "Ватан" съобщава, че при операция на турската армия в района на Метина в Северен Ирак е бил ликвидиран Фетхи Шарлатан с кодово име "Сабри Башкале", ръководен член на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятан за дясната ръка на военния командир на групировката Мурат Карайълан.

Смята се, че Шарлатан е планирал много кръвопролитни атентати в Турция, а името му е фигурирало в "червен списък" на издирваните лица.

Турските вестници днес пишат и за увеличените мерки за сигурност на възлови места и в градския транспорт на Истанбул вчера.

"Тревога в Истанбул", пише в заглавие в. "Йеничаг".

На централния площад "Истиклял" в мегаполиса патрулираха полицаи от специалните части, облечени в камуфлажно облекло и въоръжени.

Извършвани бяха обиски на входовете на подземния тунел под Босфора Мармарай, а сигнал за съмнителен пакет в Сиркеджи спря движението на метрото, обобщава ситуацията вестникът.

"На тръни сме", пише по темата и в. "Поста", съобщавайки за безпокойствата в Истанбул, породени от заплахата за тероризъм срещу френски представителства в Турция.