Още по темата

Атентатът в Ница, който отне вчера живота на най-малко 84 души, пометени от камион на Английската алея, нанесе удар върху най-емблематичното място в град, известен в цял свят като столицата на Лазурния бряг и пети по брой жители във Франция, предаде Франс прес.

Градът е туристическа дестинация още от XIX век, а Английската алея дължи името си на английски пастор и зет му, които през 1824 г. проправили първата пътека, която с течението на времето бива разширена.

Вижте нашата галерия: ПРЕДИ и СЛЕД атентата в Ница: Красота и ужас на Английската алея

През 1860 г. Ница, която дотогава е част от Сардинското кралство, става френска територия.

В периода Бел епок Ница е в апогея си със своето космополитно общество. Много аристократи и рентиери посещават често града, привлечени от меките зими. Към 1880 г. по английски образец на вълнолом, врязан в морето, е построено казино в ориенталски стил.

През 1920 г. възниква летният туризъм, на който дават тласък американските преселници на Лазурния бряг като писателя Джон Дос Пасос.

В периода между двете войни в града са построени стотици сгради, някои от тях в стил Ар деко. Ница е притегателен център за много артисти - художници, музиканти, писатели. Появяват се голям брой луксозни хотели и казина.

Днес градът е известен и с празничните прояви на Английската алея като Карнавала в Ница или фестивала на цветята, познат като "Битката на цветята".

Всяка година столицата на Лазурния бряг посещават около 4 милиона туристи. При все това равнището на безработицата в града надвишава средното за страната (15 процента през 2013 г., при 10 процента в национален мащаб).

Със своите 342 000 жители град Ница е пети по население в страната след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза. Но района Нис-Кот д'Азюр, който обхваща 45 общини, наброява над 500 000 жители.