Още по темата

„В последно време говорим не толкова за радикален ислям в Европа, колкото за ислямизацията на радикализма. Вече мотивирани да се противопоставят на обществото, тези хора просто намират в исляма една идеология и обяснение на това, което ще извършат”, коментира в студиото на „Събуди се” по NOVA Йордан Божилов, председател  „Софийски форум за сигурност”. 

Седмица след кървавата атака в Ница, при която бяха убити 84 души и само дни след като младеж нападна и уби няколко души във влак в Германия, в петък вечерта 18-годишен германец от ирански произход отне живота на 9 души в Мюнхен. 

„Проблемът е, че европейските общества имат почвата, която създава радикалисти. Това са проблеми, по всяка вероятност свързани със социална несигурност. Всички атентатори досега са с двойно гражданство, тоест говорим за групи хора, които не са се интегрирали”, каза още той. 

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Ница

Кои са жертвите на Мохамед Булел

Вижте "окървавените символи" на Франция

„Преди можехме да говорим за пропуски на службите – за терористичните атаки като тези в Париж и Брюксел, които бяха подготвени от „Ислямска държава”. В момента говорим за млади хора, които очевидно имат някакви проблеми. Те просто излизат убиват няколко души и едва след това евентуално „Ислямска държава” ги припознава”, посочи от своя страна репортерът на Новините на NOVA Марина Стоименова, която преди дни се върна от Ница. 

„Нападателят от Ница не е имал никакви връзки с радикални организации. През последните две  седмици той просто е влязъл в няколко сайта, но е пиел, пушил, не е посещавал джамия”, обясни Марина Стоименова. „Най-опасното е, че службите не могат да следят всеки човек, който има някакъв проблем”, подчерта тя.