Още по темата

Днес се навършва една година от серията атентати в Париж, извършени от терористичната групировка „Ислямска държава“. Джихадистите избиха 130 души и раниха 350.

Кървавите атентати в Париж от 13 ноември

Сред убитите при атентатите се оказа и български гражданин – това бе 37-годишният Себастиан Проази, който има двойно гражданство – българско и френско.

Франция: Водим война на наша територия

Терористите на „Стад дьо Франс“ са можели да убият повече хора

Това е най-кървавият атентат в цялата следвоенна история на Франция.

Президентът Франсоа Оланд отбеляза траурната дата с откриване на паметни плочи за жертвите.

Заедно с кмета на Париж той ще обиколи шестте места, на които джихадистите извършиха атаките – от „Стад дьо Франс“ до концертната зала „Батаклан“. В нея вчера в памет на жертвите пя Стинг.

Междувременно в интервю за Би Би Си (BBC) френският премиер Манюел Валс каза, че извънредното положение във Франция вероятно ще бъде удължено поради риска от „атаки като тази, на която станахме свидетели в Ница“.

Вижте нашата галерия: ПРЕДИ и СЛЕД атентата в Ница: Красота и ужас на Английската алея

След едногодишно разследване френските разследващи успяха да установят кой е бил координатор на кървавите терористични атаки в Париж от 13 ноември миналата година и в Брюксел на 22 март тази година.

Това е 32-годишният белгийски джихадист от марокански произход Усама Атар. Той е действал от Сирия под псевдонима Абу Ахмад.

Последният става известен на разследващите скоро след атаките при разпит на 10 декември в Австрия на алжиреца Адел Хадади и на пакистанеца Мохамед Усман. Двамата мъже са пристигнали на 3 октомври миналата година на гръцкия остров Лерос заедно с голяма група други имигранти, сред които и двамата иракски атентатори самоубийци, взривили се край парижкия национален стадион „Стад дьо Франс”. След като отначало отричал, Адел Хадади признал, че двамата са били определени да извършат атентати в Париж, а Абу Ахмад е организирал прехвърлянето им в Европа от Сирия.

Атар е братовчед на братята Ел Бакрауи, които се взривиха при атаките на летището и в метрото в Брюксел.