Още по темата

84 души бяха убити, а стотици са ранени след като в Ница камион се вряза в група хора, събрали се да наблюдават фойерверките за националния празник на Франция.

Близо до мястото на трагедията е била и българката Нели Капаси. 

Терорът в Ница в СНИМКИ

"В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба", разказа тя пред NOVA.

"Зарята започна в 22:00 ч. Не знам колко е продължила. Може би 10-15 минути, може би и повече. Няколко минути след зарята се случи трагедията. Ние бяхме в един ресторант, който е на центъра на Ница, на около стотина метра от там. На улицата имаше много, много хора и първото нещо, което видяхме беше една вълна от тичащи, крещящи хора", обясни сънародницата ни.

"В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба. След като чухме изстрелите настъпи паниката и в нашия ресторант. 

Нещо страшно беше. 

Не мога да кажа кой произведе изстрелите. Не знам. В момента, в който започнахме да тичаме, видях покрива на бял камион и се учудих, че той е там, защото улицата беше затворена целия следобед", каза още Капаси.

"Едва когато се прибрах вкъщи разбрах, че камионът е прегазил много хора. Ние имахме шанса да се скрием в едно мазе, един локал за колелета. Когато излязохме попитахме полицая какво става и той каза:

"Знам какво става, но е нещо страшно да ви го обяснявам".

Чух, че други полицаи искаха покривки и чаршафи, за да покрият мъртвите тела, което създаде допълнителна паника", сподели още Нели Капаси.

"Точно преди да стане атентата, бяхме на плажната ивица, където имаше фойерверки. След фойерверките тръгнахме да се прибираме, когато стигнах до трамвая, започнаха да се чуват писъци и крясъци. Всички хора в трамвая залегнаха. Имаше изстрели", разказа Даниел Василев, който също е бил в центъра на Ница по време на трагедията и добави: 

"Шофьорът е карал един огромен камион и два километра е газил хора, след което е слязъл, започнал да стреля и полицията е стреляла". 

Иво Георгиев е бил само на пресечка разстояние от мястото на трагедията в Ница,

когато чува изстрелите и шума от камиона. "Видях хората, които бяха сгазени. Беше страшна касапница", разказа той пред NOVA.

Съвсем наблизо е бил и Теодор Илиев с негови приятели.

"Бяхме на около петдесетина метра от случващото се. Изведнъж някаква огромна тълпа тръгна да тича срещу нас, чуха се викове, дори изстрели. Първоначално мислехме, че това са пиратки. Тълпата изведнъж ни погълна и започнахме да тичаме. Бяхме с още едно момиче и едно момче.

Приятелката ми падна, аз я вдигнах и накрая трябваше да се скрием някъде от тълпата, защото паниката беше доста голяма", разказа той.

От Министерство на външните работи обявиха, че засега няма информация за ранени и загинали българи при атентата в Ница.

"Шокиран съм, за пореден път терорът удари сърцето на Европа и то на националния празник на Франция", написа във "Фейсбук" външният министър Даниел Митов.

 

"Няма кауза, която да оправдава смъртта на невинни жертви. Поднасям своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите в Ница и пожелавам бързо оздравяване на пострадалите. Българският народ ще остане рамо до рамо със своите френски приятели в този тежък за тях момент", заявява дипломат номер едно.