Още по темата

Френската полиция задържа още двама души – мъж и жена - в хода на разследването на атентата на 14 юли в Ница, предаде АФП. Вчера бяха извикани на разпит четирима мъже от обкръжението на тунизиеца, който извърши нападението в Ница, и им бе наложена мярка задържане под стража.

Бившата съпруга на нападателя, която бе арестувана в петък, все още не е освободена.

Мъжът, който стои зад нападението във френския град Ница на 14 юли, при което камион се вряза в тълпата и отне живота на 84 души, е бил

радикализиран наскоро,

заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс. Властите установиха, че 31-годишният тунизиец Мохамед Лауайеж-Булел, който беше застрелян от полицията, е имал връзки с Ислямска държава, която пое отговорност за атентата.

„Разследването ще установи фактите, но ние вече знаем, че убиецът е бил радикализиран много бързо“, каза Валс в интервю, което ще бъде публикувано днес във в. „Журнал дю диманш“. Той подчерта, че няма съмнение за ислямисткия характер на нападението.

Официални представители заявиха, че разпитаните от полицията хора са посочили, че мъжът е претърпял бърза трансформация, като до неотдавна нямал явен интерес към религията.

На 12 и 13 юли тунизиецът е разучил местата с камиона,

с който извърши нападението в деня на националния празник, предава АФП, като се позовава на източник запознат с разследването. Тази информация идва в противоречие на досега очертания профил на атентатора като на депресиран, неуравновесен човек с психически проблеми, приемащ всякакви наркотици, поддал се в последно време на радикализиране.

Междувременно стана ясно, че Булел е

изпратил няколко часа преди атаката своя снимка до семейството си и уверил, че е щастлив.

По-рано френски телевизионен канал, позовавайки се на съседи на Булел, съобщи, че той се развежда с жена си и е депресиран, тъй като трудно преживява развода, а също имал финансови проблеми.

„Той ми изпрати селфи и каза, че е щастлив, че в живота му всичко е наред“, казва пред медиите братът на терориста – Джабир.

„По-късно, когато чухме за това, което се случва в Ница, започнахме да му изпращаме съобщения с въпрос дали всичко е наред при него. Писахме му съобщения до два часа сутринта“, добавя той.

Роднина на Булел – Сокри Амими пък казва, че Мохамед

от дете има психически проблеми.

„Той имаше седем братя и три сестри, но само той беше болен. Вземаше много наркотици и пиеше всичко, което му попадне, макар да съзнаваше, че е психично болен“, казва Амими.

Според него, бившата му съпруга знаела, че е болен. В петък тя беше арестувана от френската полиция за разпит.

При кървавото нападение в Ница на 14 юли загинаха 84 души, а други над 200 бяха ранени, след като камион се вряза в група хора, събрали се на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията.

Действията на шофьора са били преднамерени, той е и произвел няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати. Полицията застреля нападателя, който беше идентифициран като  Мохамед Лахуаедж Булел.

Той е родом от тунизийския град Мсакен, който се намира на около 10 километра от крайбрежния град Сус. Той е посетил града за последно преди четири години, съобщават източници от силите за сигурност на Тунис. Тунизийските власти нямат информация нападателят да е имал радикални или ислямистки възгледи.

В събота (17 юли) екстремистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката. Четирима мъже от обкръжението на тунизиеца, който извърши нападението в Ница, са извикани за разпит и им е наложена мярка задържане под стража. Единият от четиримата бе задържан в петък, а останалите трима в събота сутринта. Бившата съпруга на нападателя, която бе арестувана в петък, все още не е освободена.