Още по темата

Добре обучени хора, които могат да маскират своята идентичност дори от съратниците си в джихада, готови да пренесат войната от Сирия в Европа, така описва терористите Клод Монике, главен изпълнителен директор на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност.

„В началото тази група е целяла да изолира евентуални подставени лица при набирането на джихадисти, но през последната година е била натоварена с организирането на терористични атаки в Европа”.

„Смятаме, че между юни и септември миналата година, агенти на „Ислямска държава” - включително някои от тези, които нападнаха Париж, са се промъкнали в Европа сред хилядите емигранти”, посочва Монике пред „Експрес” (Express).

„Не знаем точния брой, може да е около 100, въпреки че това изглежда твърде много. И все пак, дори ако са само 20 или 25, това все още е много. Считаме, че те са били избрани и организирани от „Даеш”.

„Повечето от тези хора са с европейски произход, те са отишли ​​в Сирия и са се върнали, но някои от тях са иракчани и може би сирийци”, отчита експертът. „Последните са по-възрастни, на възраст около 40 години, а някои от тях може да са членове на иракските специални сили с реален опит в боравенето с оръжия и взривни вещества”.

„Разузнавателните доклади сочат, че „Ислямска държава” има клетки в Австрия, Германия, Холандия и потенциално в Унгария и Гърция”, смята Монике.

Що се отнася до Великобритания, „мозъкът на атентатите в Париж, Абделхамид Абауд, е бил малко преди това в Англия, където се е срещнал с хора в Лондон и Бирмингам”.

Подозренията на Монике се потвърждават и от бивш германски джихадист, Х. Сарфо, арестуван миналата година, който свидетелства, че Великобритания и Германия, са следващите страни в списъка за атаки на терористите.

Вижте още за терора в сърцето на Европа:

Белгия: Това е трагичен, черен ден!

Експерт: Западът сам създаде терора

Белгия от днес в тридневен траур

След терора: Намериха бомба, химикали и знаме на ИД

Следващата атака е трябвало да бъде осъществена в Германия, но арестът на Салах Абдеслам променил плановете на терористите и те атакували за отмъщение в Брюксел, пише „Тагесшпигел“ (Tagesspiegel), цитирайки информация на немските служби за сигурност.

Германското разузнаване разполага с данни, че Абдеслам е бил в Германия, в град Улм, през октомври миналата година, точно преди атентатите в Париж. Там той се е срещнал с трима бежанци, които се представяли за сирийци.

В момента белгийските власти издирват Мохамед Абрини, който е свързан с третия атентатор от Брюксел - Наджим Лашрауи и със Салах Абдеслам. Заповедта за арест на Абрини беше издадена още след атентатите в Париж през ноември миналата година.

Връзките на Лашрауи с атентаторите в Париж са потвърдени с открита негова ДНК в квартирите, използвани от тях във френската столица. Издирването на четвъртия терорист в Брюксел продължава, като полицията претърси апартамент с брюкселското предградие „Андерлехт”.

Според „Асошиейтед прес” (Associated Press) „Ислямска държава” е обучила най-малко 440 бойци, които да ударят Европа във вълни от смъртоносни атаки, разполагайки терористични клетки като тези в Брюксел и Париж, които могат да бъдат задействани в избрано време, място и начин за максимално разрушение.

Преди да бъде убит при полицейска акция, организаторът на атаките в Париж e обявил, че в Европа е проникнала група от 90 бойци, „разпръснати навсякъде”.

Броят на хората, обучени от „Ислямска държава” , както и на техните поддръжници трудно може да бъде установен. Само в Германия, според местните власти, са идентифицирани 710 радикални мюсюлмани, от които за 360 се счита, че са склонни към насилие.