Още по темата

Бойци на "Ислямска държава" обещаха мир на Запада, ако спрат бомбардировките срещу цели на ИД в Сирия. 

Това предложение се съдържа във видео, разпространено от джихадистката организация, в което пак поема отговорност за атаките в Брюксел от вторник, при които загинаха над 30 човека, а около 300 бяха ранени. Подобно изказване и оферта се правят за пръв път, отбелязва белгийското издание La Derniere heure

"Ислямска държава" пое отговорност за трите атентата на международното летище и на метростанция "Малбек" с писмено съобщение на френски и арабски, но сега разпространи и две видеа, съобщават белгийските издания. По подобен начин групировката действаше и при атентатите в Париж, при които бяха убити 130 души, а над 350 бяха ранените. 

 

В първото видео джихадистите възхваляват атаките на френски език. Медиите отбелязват, че на него се вижда същият човек, който през февруари 2015 година заплаши с атентати Белгия и Франция. 

До него друг джихадист наистина предлага мир на западняците в замяна на спиране на бомбардировките в Сирия.

Във второто видео се обяснява, че Белгия е станала цел на джихадистите заради това, че е член на НАТО и че участва в широката коалиция срещу "Даеш". 

В същото време по-рано днес белгийският премиер заяви, че страната ще се включи в бомбардировките срещу цели на ИД в Сирия. Допреди година Белгия участваше в операцията срещу позиции на джихадистите в Ирак. 

Терористите заплашиха с нови нападения като тези от вторник: 

Това са първите минути след първия взрив на "Завентем": Още от последните новини от Брюксел: 

Два дни Белгия издирвала мъртъв атентатор

Атаките в Брюксел - най-важното в снимки и видео

Арестуваха един от терористите в Брюксел

Белгия намали нивото на тревога