Още по темата

Дванайсет души бяха арестувани след терористичната атака в Лондон от събота вечерта, при която загинаха седем човека, а 48 други бяха ранени, съобщи Би Би Си (BBC).

Арестите в Баркинг, в източната част на Лондон, дойдоха, след като полицията нахлу в апартаменти, принадлежащи на нападателите. Общо четири адреса са били цел на органите на реда, като на два от тях не е бил задържан никой. Всички задържани са се намирали на другите два адреса, информира „Гардиън“ (The Guardian).

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЛОНДОН СЛЕД АТАКАТА В СЪБОТА ВЕЧЕР

Седем от задържаните са жени,

а 55-годишен мъж беше пусна по-късно, без да му бъде повдигнато обвинение. В ареста остават 11 души, които са задържани по подозрения за престъпления по Закона за тероризма, което означава, че могат да бъдат задържни до 2 седмици, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Полицията съобщи, че

вече се знаят имената тримата нападатели

и те ще бъдат обявени „веднага щом разследването позволи това“.

Великобритания - мишена на терор

Според съседите един от мъртвите нападатели живеел там от три години, бил е женен и е имал три деца. Мъж, пожелал анонимност, пък заявил пред медията, че

един от нападателите се е радикализирал през последните две години:

„Веднъж обсъждахме една терористична атака и както повечето радикали, той намери оправдание за всичко. В този ден осъзнах, че трябва да се свържа с органите на реда. Аз направих каквото зависеше от мен, но властите не направиха нищо“.

Тримата нападатели бяха застреляни от полицията само осем минути след първия сигнал, подаден на телефона за спешни случаи в Англия.

Жилищната сграда в Източен Лондон, в която е живял един от терористите и където бяха арестувани 12 души
Жилищната сграда в Източен Лондон, в която е живял един от терористите и където бяха арестувани 12 души Източник: ЕПА/БГНЕС

Това е третият атентат в Обединеното кралство за последните три месеца, след нападението с кола и нож в Уестминстър през март, при което бяха убити петима души и атаката с бомба в Манчестър, преди около две седмици, при която загинаха 22 човека.

Стрелба пред парламента в Лондон

Десетки убити и ранени в Манчестър, ИД пое отговорност

Междувременно терористичната групировка

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението

в английската столица.

Шефът на контратерористичните операции Марк Роули заяви, че полицията е реагирала, знаейки, че нападателите „трябва да бъдат спрени незабавно“.