Още по темата

От древни времена отравянето е предпочитан метод за отстраняване на политически противници, като историците все още обсъждат дали Клеопатра, Наполеон и Александър Велики са били убити по този начин.

Списъкът на хората, които са станали жертва на отрова, сега може да би се увеличава с прибавянето към него на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря хоспитализирани във Великобритания по подозрение, че са били в контакт с „неизвестно вещество“. Двамата бяха намерени в безсъзнание в търговски център в Солсбъри.

Методите, избраният токсин и крайният резултат варират значително, но това е любимо на средство на Кремъл още от първите години след Октомврийската революция. Първата съветска лаборатория за отрови е създадена през 1921 г. под ръководството на Павел Судоплатов. През 1926 г. тя преминава под контрола на НКВД и ръководителя на тайните служби, страховитият Хенрих Ягода. Още тогава съветските учени експериментират с отровите си върху живи хора. Тази практика продължава и по времето на наследника на Ягода – Лаврентий Берия.

Последният документиран опит за отравяне от съветското КГБ датира от 1979 г. Той е насочен срещу президента на Афганистан Хафизула Амин. Самият Амин обаче е много предпазлив и постоянно сменя храната си. В резултат е отровен неговият син, който по парадоксално стечение на обстоятелствата е пратен за лечение в Москва.

Малко преди това знаменателен става случаят с българския дисидент Георги Марков. През 1978 г. в разгара на Студената война той чака автобус, за да се прибере у дома си след смяна в международния отдел на Би Би Си.

Усеща пробождане в бедрото си и се обръща, за да види непознат мъж, вдигащ чадъра си. Три дни по-късно Марков е мъртъв, убит от отровната сачма, пълна с рицин и изстреляна от чадъра. Лекарите успяват да открият при аутопсията миниатюрната куха сачма по чиста случайност. Тя е можела да побере само 0.2 милиграма рицин. Но рицинът е 6000 пъти по-силен токсин от цианида и дори малко зрънце е достатъчно, за да се стигне до фатален резултат. Убиецът така и не е намерен.

Радиоактивен чай за трима

На 1 ноември 2006 г. бившият руски таен агент Александър Литвиненко се срещна с двама души от Русия, за да пият чай, в един от най-добрите лондонски хотели, за да обсъди евентуални бъдещи бизнес възможности.

43-годишният Литвиненко се разболява непосредствено след това и е установено, че е пил чай, съдържащ Полониум-210 - рядък и скъп радиоактивен изотоп, произведен в Русия.

Той умира след три мъчителни седмици и в крайна сметка е погребан в северен Лондон в ковчег с олово, за да се предотврати изтичането на радиация от мъртвото му тяло.

Британското разследване установи, че руският президент Владимир Путин „вероятно лично е одобрил“ убийството на бившия шпионин - констатация, отхвърлена от Москва като „шега“.

Убийството на Литвиненко предизвика широко обществено възмущение във Великобритания, след като радиоактивни следи бяха открити на различни места в Лондон, като медиите го нарекоха първия акт на „ядрен тероризъм“ в света.

Обезобразяващ диоксин

През септември 2004 г. Виктор Юшченко води напрегната предизборна кампания срещу избраника на Кремъл Виктор Янукович, когато се разболява сериозно.

Продължили месеци изследвания в австрийска клиника разкриват, че е погълнал огромно количество диоксин, а лекарят, който го е лекувал, казва, че нивата в тялото му са били 1000 пъти по-високи от нормалното.

Макар да оцелява, лицето на Юшченко остава подуто и обезобразено и той е трябвало да се подлага на редовно лечение в Швейцария, за да бъде изхвърлен токсинът от тялото му. Подозренията падат върху Русия.

В интерес на истината отровителството не се използва само от Кремъл. Представящи се за канадски туристи, агенти от израелската тайна служба Мосад атакуват през 1997 г. Халед Мешаал, тогава началник на политическото бюро на Хамас, и му инжектират загадъчна отрова в ухото на улица в столицата на Йордания Аман.

Мешаал изпада в кома, но йорданската полиция залавя нападателите и разяреният крал Хюсеин иска Израел да предаде противоотровата, за да върне агентите му.

Притеснен и засрамен, премиерът Бенямин Нетаняху изпраща антидот и също така освобождава от затвора духовния лидер на Хамас, шейх Ахмад Ясин.

Едно по-скорошно отравяне е достойно за трилър от Студената война. Това е убийството посред бял ден с нервотоксин на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Ким Чен Нам беше атакуван на международното летище Куала Лумпур от две жени, които бяха заловени с помощта на видеонаблюдение. Аутопсията разкрива следи от VX - бързодействащ токсин, който предизвиква дихателен колапс и сърдечна недостатъчност. Веществото е намерено по лицето на мъртвеца и в очите му.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.