219

Б ританският премиер Треза Мей обяви мерките, които Великобритания предприема спрямо Русия след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. Лондон гони 23 руски дипломати и прекъсва контактите на високо ниво.

В същото време тази вечер се свиква спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН, предадоха световните агенции като се позоваха на съобщение от холандското председателство на Съвета.

Как ще действа Лондон след ултиматума към Москва за Скрипал

Още една „руска смърт” в Лондон, Кремъл заплаши да спре британските медии

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

Заседанието се организира по искане на Великобритания, която спешно извика във външно министерство руския посланик в Лондон Александър Яковенко. Британският посланик в Москва Лори Бристоу и днес е бил в руското външно министерство, за да обсъди случая със Скрипал, предаде Ройтерс.

"По силата на Виенската конвенция Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които е установено, че са необявени служители на разузнаването. Те разполагат с една седмица да напуснат" страната, обяви днес Тереза Мей пред парламента.

Тя отбеляза, че това

най-голямо експулсиране от Лондон за последните 30 години

ще намали руския разузнавателен капацитет във Великобритания за години напред. Досега Русия имаше 59 дипломати в Обединеното кралство, припомня АФП.

Министър-председателката обяви, че "временно се преустановяват всички предвидени двустранните контакти на високо равнище" с Москва, което включва и анулиране на покана към руския външен министър Сергей Лавров да посети Великобритания.

Мей каза, че британски министри и членове на кралското семейство няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия това лято.

Премиерът заяви, че британските власти ще засилят проверките на руски частни самолети, митническите проверки и проверките на товари, и ще замразяват руски държавни активи, ако има сведения, че те може да бъдат заплаха за сигурността на Обединеното кралство, да застрашат живота или собствеността на британски граждани или жители на страната, посочва ТАСС.

Продължавам да смятам, че пълно скъсване на диалога между Великобритания и Русия не отговаря на националните ни интереси, но след това ужасяващо деяние, насочено срещу страната ни, отношенията ни не могат да бъдат предишните, каза министър-председателката.

Мей заяви, че няма разногласия с народа на Русия, но е трагично, че президентът Владимир Путин е избрал да действа по този начин.

Няма да проявим търпимост към заплахи за живота на британци и други хора на британска територия от руското правителство, нито към крещящото нарушаване от страна на Русия на международните й ангажименти, добави тя.

В полунощ изтече ултиматумът, който Лондон постави на Москва по скандала с отровения бивш руски шпионин. Въпреки крайния срок Русия не даде исканите обяснения как произвеждано от тях бойно отровно вещество е използвано за покушението срещу Сергей Скрипал.

Тереза Мей обяви, че ще бъде прието ново законодателство срещу заплахи от агенти на враждебни страни , каквито в момента има само срещу терористи.

„Ще замразим руските активи, когато имаме доказателства, че те могат да засташат живота или собствеността на британските граждани и Великобритания ще преследва „големите престъпници и корумпираните елити“ на Русия, които се помещават в страната. „Няма място за тези хора и техните пари в нашата страна“, заяви Мей.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров отхвърли като безпочвени и несериозни твърденията на Великобритания за участие на Русия в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и като опит да бъде въведена в заблуждение международната общност.

Лавров подчерта, че Великобритания не е поискала официално от Русия информация за нервнопаралитичното вещество, използвано при покушението срещу Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри на 4 март.

Министърът декларира, че Русия няма мотив да премахва двойния агент и изтъкна, че извършителите имат интерес от раздухване на антируска кампания.

"Тази линия даже надхвърля това, с което се занимаваше у нас прокурорът на СССР Андрей Вишински, когато изобрети принципа "признанието е царицата на доказателствата", напомни Лавров за главното действащо лице в сталинските чистки през 30-те години.

По думите на първия руски дипломат за британската страна, цитирани от ТАСС, "за онези, които "голословно започват да я поддържат", не признанието, а подозрението е царица на доказателствата и това подозрение "трябва да се възприема от цялата международна общност като царица на доказателствата".

Бивш руски разузнавач е в критично състояние след досег с неизвестно вещество

Откриха следи от опасно вещество в ресторант, посетен от Скрипал

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март. Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той бе осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия.

Скрипал бе признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ й предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе извършена на писта на летището на Виена.

Впоследствие Скрипал заминава за Великобритания, където получи убежище. Случаят в Солсбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 219
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

219 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Това е точене на НЗОК, измама за много пари": Жена алармира за фиктивна операция в Бургас

"Това е точене на НЗОК, измама за много пари": Жена алармира за фиктивна операция в Бургас

България Преди 8 минути

Никога не сме извършвали фалшиви операции, заявиха от лечебното заведение

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 2 часа

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 2 часа

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 2 часа

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 2 часа

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Внимание, жълт код за значителни валежи в четвъртък

Внимание, жълт код за значителни валежи в четвъртък

България Преди 2 часа

Атмосферното налягане ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 10 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 11 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 11 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 11 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 12 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 12 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 13 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 13 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна