Още по темата

„Това е голям репутационен риск, ако допуснат участник, който по някакъв начин чрез пране на пари или неизяснени средства ще финансира тази сделка”, каза Валентин Николов от ГЕРБ пред "Здравей, България" по NOVA. По думите му оттук нататък той не знае как ще изглежда Чехия в ЕС. 

„Аз съм си приготвил въпроси не само към нея, но и към службите – ДАНС, НАП, която извършва проверки, както на купувача, така и на свързаните с него лица”, заяви заместник-председателят на енергийната комисия. 

На въпрос дали има пропуски от страна на финансовото разузнаване той каза, че не се притеснява от гледна точка на парите, с които ще се купи ЧЕЗ, тъй като дружеството е публична компания, в която чешката държава притежава близо 70%.

„Притеснението ми е, че такъв купувач, който няма достатъчно капитал, дори и 10 %, му е гласувано такова доверие от банките”, подчерта Николов. Второто му притеснение е дали купувачът има управленски опит и капацитет да управлява такова стратегическо и голямо дружество като ЧЕЗ.

„От гледна точка на пари, те със сигурност са чисти”, добави той.

Той заяви, че в търга за ЧЕЗ не са участвали големи европейски консорциуми,

тъй като репутацията на България е срината, заради решение на ДКЕВР през 2014-а година, с което се възбуждат няколко арбитражни дела за над 1 милиард.

„Репутацията на българската държава не е в това положение, за да може фирмите, които са заявили интерес, да будят доверие”, каза той.

„Нарушена е бизнес средата”, подчерта Николов и добави, че инвеститорите нямат сигурност дали ще имат възвръщаемост на капитала си.

Той подчерта, че „трябва да вярваме на нашите институции и регулатори,

мога да увери всички потребители, че законът за енергетиката е така направен, че дори да има собственик, който да не може да изпълни ангажиментите си, регулаторът може да влезе в правомощията си”.

„Цените няма как да бъдат обвързани с покупката или лихвите на тази сделка”, добави депутатът. 

Той коментира и думите на премиера Борисов, който заяви, че някой се опитва да повтори събитията от 2013-та година, когато правителството падна.

„Горе-долу сценарият е един и същ. Една политическа сила каза, че това е криминална сделка. Криминална сделка, която е извършена в Чехия, те трябва да кажат дали това е Чехия и ЧЕЗ-Груп и правителството на Чехия или това е българската държава и управлението й. Правят внушения, за да могат да нагнетят напрежение и да свалят правителството. Виждаме политици извадени от нафталина, които бяха същите герои и в 2013-та година”, коментира той.

Николов подчерта, че няма никакво объркване относно пристигналия от Чехия документ. Според него заместник-министърът на финансите на Чехия е пратил въпросния документ по имейл към българското правителство. Това се е случило след разговора между Борисов и Бабиш. Документът се е засекретил след това заради закона за банковата тайна.

Междувременно БСП повтори тезата си, че държавата трябва да влезе в най-голямото електроразпределително дружество. 

„Държавата трябва да се върне в дружества като ЧЕЗ и има интерес да го направи сега”,

коментира пред „Здравей, България” по NOVA Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП и бивш председател на Народното събрание.

Нинова за ЧЕЗ: Борисов носи лична отговорност

ДПС за ЧЕЗ: Нямаме информация

Каракачанов: Държавата не може да атакува сделката за ЧЕЗ

Той подчерта, че „целта на частния бизнес е печалба на гърба на потребителите, които стават все по-малко и все по-бедни”. Именно затова държавата трябвало да вземе нещата в свои ръце.

Според Миков ще има „сериозен натиск за блокиране на сделката” за продажбата на най-голямото електроразпределително дружество у нас.

Социалистът е категоричен, че покупката на ЧЕЗ се финансира от банки, защото цената на дружеството е много висока.

„При тази сделка обаче не се обсъждат цената, параметрите или какво очаква потребителите. Коментира се само личността на Гинка Върбакова”, коментира още Миков.

Стана ясно и че има още един разговор между Борисов и чешкия му колега късно вчера след разминаването в информацията кой е дал на България документи за сделката. 

Борисов поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

Бабиш пък уверил, че е изискал доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

„ЧЕЗ Груп” е изискала информация за „Инерком”. Съветът на директорите на дружеството е потвърдил, че са направени множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми, казал Бабиш/ .

По-рано днес имаше среща в МС между собственика на купувача Гинка Върбакова и Борисов. 

„Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”. Това каза Гинка Върбакова – собственик на компанията купувач на ЧЕЗ, след среща с Бойко Борисов в Министерския съвет в четвъртък.

„Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и компанията, която ще придобием”, каза още Върбакова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram