Още по темата

„От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ, така че да има контролно участие. Г-жа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката още не е финализирана. Всичко е в ръцете на продавача”. 

Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

„Това, което аз знам, е, че компанията публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат тези разговори и те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани”, допълни Петкова. На 3 март от Инерком Груп излязоха със съобщение, че от средата на тази седмица ще протекат преговори с ЧЕЗ Груп за възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България".  

Собственикът Гинка Върбакова вече е в Прага, съобщи тя, предаде NOVA

На 1 март, след среща между кандидат-купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че държавата е готова да купи контролен дял от енергийната компания.

 „Ако има купувач, който е склонен да даде цената, която продавачът иска, то тогава това е пазарната цена и всички останали коментари на практика са излишни”, коментира още Петкова.

Според нея много по-важно било да се върнем назад във времето и да видим как се е стигнало до днешния ден, до днешните събития, още в далечната 2003 година.

„Със специална стратегия на тогавашното правителство, която после е приета и от Народното събрание, е насочена единствено и само към това как да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този момент са били 7. Така че – специална стратегия, основен приоритет в политиката на правителството е била именно приватизацията на електроразпределителните предприятия, с основен мотив, че присъствайки в тези предприятия държавата на практика възпрепятства възможността за привличане на финансиране.  Хубаво е колегите от БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33, държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време. Това пише в стратегията. И още един много важен въпрос – защо точно 33, а не 34%?”, попита Петкова.

Тъй като договорът за покупко-продажба между Гинка Върбанова и „ЧЕЗ Груп” е сключен в Прага и по английското законодателство, това усложнява евентуалната българска намеса на държавата.

ЧЕЗ бяга от България

Нинова настоява държавата да изкупи ЧЕЗ

БСП внесе три сигнала, свързани с енергодружеството, в прокуратурата.

Социалистите настояват държавното обвинение да провери произхода на парите на фирмата на Гинка Върбакова, с които "Инерком" купува ЧЕЗ.

Настояват и за отговори, свързани с приватизацията на електроразпределителното дружество по времето на кабинетите на Симеон Сакскобруготски и Бойко Борисов. 

Междувременно БСП продължават да събират подписи за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram