Още по темата

Съгласни сме да включим държавата в сделката, така че да има контрол върху електроразпределителното дружество в бъдеще, за да бъдат сигурни крайните потребители. Веднага ще почнем разговори с продавачите, за да включим държавата в тази сделка. Това заяви Гинка Върбакова, собственик на компанията купувач на ЧЕЗ - „Инерком България“ ЕАД, на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Гледайте заседанието на живо

Двете комисии изслушват днес в Народното събрание представители на компетентните институции по покупко-продажбата на ЧЕЗ Груп България.

На заседанието присъстват и представители на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната агенция "Разузнаване".

В залата е и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, както и председателят на парламента Цвета Караянчева.

Първо пред комисиите говори Гинка Върбакова. След това в закрита част депутатите ще изслушат страните, които имат "чувствителна информация" по случая.

„Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на законова сделка. Яростното политизиране на продажбата на дружеството достигна до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка възможност само за повишаване на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации“, заяви Върбакова.

„Атаките срещу нас са заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати. Те искат да спечелят задкулисно чрез оказване на политически натиск както върху нас така и върху дружеството-продавач, изкривявайки медийната среда, инсценирайки лъжи и инсинуации. Това е сценарий, в който отказваме да участваме“, категорична бе Върбакова.  

"Политици от една партия попитаха как може Гинка от Пазарджик да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - как може млада дама от село Крушовица на 28 г. да си купи Техноимпекс. Не можем да си позволим да водим дискусия на подобно ниво", заяви Върбакова, намеквайки за участието на лидера на БСП Корнелия Нинова в приватизацията на "Техноимпекс".

На думите й реагира Румен Гечев от БСП, който се обърна към председателстващия Делян Добрев: "Вземете се в ръце, иначе ще стане страхотен скандал".

Нинова за ЧЕЗ: Борисов носи лична отговорност

ДПС за ЧЕЗ: Нямаме информация

Каракачанов: Държавата не може да атакува сделката за ЧЕЗ

„Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме професионален опит и финансови възможности за обезпечаване на сделката. Държим да защитим доброто си име, ще отговорим на всички спекулации, на грозните определения, които бяха отправени към нас", посочи Върбакова.

Тя заяви, че адвокатите им ще прегледат всички обидни квалификации, включително и от най-високо политическо ниво. Няма да допуснем да се тиражират слухове, че сме подставени лица и който твърди подобни неща трябва да ги докаже в съда, подчерта Гинка Върбакова.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram