Още по темата

Държавата знае кой стои зад Върбакова. Не е възможно малка българска фирмичка да купи едно от най-големите дружества в страната.

Ако някои няма собствени средства, а не кредити, изобщо не може да влезе през вратата на ЧЕЗ да преговаря. Това коментира вицепремиера от правителството на Симеон Сакскобурготски Николай Василев в ефира на "Събуди се" по NOVA.

ЧЕЗ ще проучи може ли България да участва в сделката

БСП предлагат нов вариант за ЧЕЗ без Гинка Върбакова

Министър Петкова: Гинка Върбакова е почтен човек

Той определи като абсурдна ситуацията държавата да влиза в сделката. Василев коментира, че когато преди 2 седмици се заговори за купуването на ЧЕЗ от „Инерком“, това е било най-лошото, което може да се случи. Но в момента най-неприятният изход от ситуацията ще бъде държавата да влезе в сделката.

"Файненшъл таймс" за проблемите на ЧЕЗ в България
"Файненшъл таймс" за проблемите на ЧЕЗ в България Източник: БГНЕС

По негови думи държавата е лош купувач и не е добра идея политиката да се смесва с икономиката. „В БДЖ ли държавата се справя много добре като собственик, в пощата, в Топлофикация София ли?“, попита Николай Василев.

Той коментира първата реакция на държавата след обявяването на покупката от малка фирма, която беше, че дружеството не трябва да се национализира. 

„За мен най-лошият вариант е с парите на данъкоплатците държавата да участва в една сделка, която е доста странна, на цена, която не е определена от държавата. Изобщо само лоши новини“, заяви бившият вицепремиер.

По думите на Василев има достатъчно механизми да се разпадне сделката, особено след широкия обществен отзвук, от който се разбра, че повечето хора са против.

„Едно обаждане от Дондуков 1 до няколко централи на банки или на други държави, могат да спрат сделката, ако това е целта. В никакъв случай държавата не трябва да се замесва, защото ще помогне на група незнайни за нас хора да купят ЧЕЗ с държавни пари“, заяви Николай Василев
 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.