Още по темата

"Смятам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет по националната сигурност, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“, това съобщи  държавният глава Румен Радев по време на посещение на „Специални сили“ в Пловдив. Той е планиран за втората половина на април.

ВИЖТЕ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ С КОСТЮМ НА ЛОСТА 

ЧЕЗ притеснени, че "Инерком" няма да успее да плати за сделката

ГЕРБ обвиниха БСП и ПЕС, че стоят зад Върбакова, замесиха Моника Станишева

 „Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа. Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране“, беше неговият коментар.

Той акцентира, че докато не е ясен въпросът за схемата на финансиране, няма как да се знае под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова. За него е важен въпросът кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова.

„Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикан и Консултативен съвет по националната сигурност", разясни Радев.

Той не пропусна да коментира и казуса с посещението на руския патриарх и възникналото напрежение. "Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Нашата признателност към Русия не е за сметка на нашето достойнство" , беше категоричен президентът.

Източник: БГНЕС

Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

Синодът защити Румен Радев за срещата с патриарх Кирил

„Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи“ добави Радев. Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

Той беше категоричен, че като президент няма да става заложник на емоциите, а ще работи за възраждането на българо-руските отношения, „които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“

Обиди към България в руския ефир

Руски съветник: България ни предаде два пъти

„Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение“, подчерта още Румен Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram