Още по темата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред журналисти в Народното събрание във връзка със сделката за ЧЕЗ, че правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и „всички трябва да се обединим около това“.

„Държавата има своите възможности за регулаторни правомощия да контролира дейността не само на това електроразпределително предприятие, а на всички останали“, коментира Петкова. Тя поясни, че държавата има такава опция.

Владислав Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България

„Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

По думите ѝ не електроразпределителните предприятия определят цената за потребителите,

тъй като това е функция на КЕВР. „Тя и при либерализиран пазар ще продължи да определя и регулира цените за пренос и достъп. Хората трябва да бъдат спокойни.

Видя се, че тези истерии, които бяха създадени в началото, са абсолютно безпочвени и неоснователни. Трябва да се има предвид и това, което всички знаем, че трите електроразпределителни дружества съответно имат претенции и водят арбитража срещу България“, посочи министърът.

Във връзка с обвиненията на БСП, че управляващите си сменят мнението по отношение на сделката с ЧЕЗ, Петкова поясни, че те са в опозиция и по дефиниция трябва да не са съгласни с това, което правят управляващите.

Министър Петкова: Гинка Върбакова е почтен човек

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Делян Добрев: Помислих продажбата на ЧЕЗ за фалшива новина

Във връзка с

приетите промени в Закона за енергетиката,

Петкова заяви, че те са добри. Тя поясни, че с приемането на промените в Закона за енергетиката в обхвата му ще влезе сделката с ЧЕЗ.

Парламентът прие днес на първо четене промени в Закона за енергетиката, предложени от управляващите, предаде БТА. Поправките, инициирани от ГЕРБ, създават условия за либерализация на пазара на електроенергия и природен газ. Предложенията на Обединените патриоти дават повече правомощия на КЕВР при разпоредителни сделки с повече от 20% от капитала на търговско дружество, което има лиценз за пренос или разпределение на електрическа енергия. При такива сделки ще трябва да се иска разрешение от регулатора.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви във вторник пред членовете на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, че „българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България“.

Той припомни, че първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и българската фирма „Инерком“, е предизвикала обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка.

Това е провокира премиерът Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика „Инерком“ Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. Тогава от страна на Върбакова беше заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.