Още по темата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви категорично, че не е работа на държавата да дава отговори за финансирането на сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ за българските активи на чешката компания.

Президентът Румен Радев обяви вчера, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради казуса „ЧЕЗ”, за да бъдат изяснени редица въпроси.

„Не съм съгласна с изказването на президента, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката.

Министър Петкова: Гинка Върбакова е почтен човек

Инерком: Не само влизането на държавата в сделката може да гарантира обществения интерес

ЧЕЗ ще проучи може ли България да участва в сделката

То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Имало е конкурс, който е проведен изцяло по чешките правила. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането. Това е корпоративен въпрос на всяка компания, която е участвала”, заяви Петкова в „Здравей, България“ по NOVA.

Според енергийния министър

ескалацията на напрежението е била създадена изкуствено.

Гинка Върбакова има 9 месеца да плати на ЧЕЗ

Два сценария, ако Гинка Върбакова не успее да плати за активите на ЧЕЗ

„Сделката с ЧЕЗ стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого“, каза тя.

„За нас е изключително важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.

Делян Добрев: Помислих продажбата на ЧЕЗ за фалшива новина

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Казусът ЧЕЗ – иззема ли държавата бизнеси на хората

„Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии. По-важното в момента е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката”, категорична е Петкова.

По повод изявлението на шефа на Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп Вацлав Пачеш, че българското правителство и специално премиерът Борисов не искат ЧЕЗ да бъде в България, тя сподели:

Изненадана съм от коментара на Пачеш,

защото освен, че се поставя някакви условия, свързани с арбитража, се правят и някакви намеци за това защо ЧЕЗ напуска България, което смятам за некоректно. Неприятно съм изненадана от този коментар. Както колегите от ЧЕЗ, така и колегите от другите две електроразпределителни дружества отдавна работят и реализират своя бизнес на територията на България.

Аз категорично смея да твърдя, че българското правителство, българската държава по никакъв начин не са създавали условия, които да ги представят в по-неблагоприятна ситуация или по някакъв начин те да се ползват с някакво специално отношение, така че да се пречи на техните инвестиционни намерения.

Напротив,

мисля, че са създадени най-добри условия за инвестиции в България.

За това сочат и данните и на Евростат. Видате, че и бизнес средата у нас е изключително добра“.

Попитана защо депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев е заявил, че е помислил продажбата на българските активи на ЧЕЗ на фирма „Инерком“ за „фалшива новина“ тя отговори: „Делян Добрев смятам, че просто не е бил информиран в пълна степен“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.