Още по темата

Казусът с продажбата на българските активи на ЧЕЗ продължава да е тема №1 в българското политическо и медийно пространство. Сега ЧЕЗ Груп започва проучване на възможността България да участва в покупката на ЧЕЗ.

Поредни коментари по темата направиха политикът Георги Кадиев и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ в предаването „Събуди се“ по NOVA. Според Кадиев отлагането на решението за ЧЕЗ е с цел „няколко месеца да го мотаят, за да се размине скандалът”.

„Много е важно скандалът да не се разминава, протестите да продължат, а политическите партии, които са срещу тази сделка, да го включат в предизборните си програми и да бъде изпратен ясен сигнал”, каза той и добави, че трябва да се стигне до разтрогване на сделката, която според него е „лоша” и корупционна.

БСП предлагат нов вариант за ЧЕЗ без Гинка Върбакова

Два сценария, ако Гинка не успее за плати активите на ЧЕЗ

Чешка медия разкри скандална клауза в договора за ЧЕЗ

„Сделката е опасна за националната сигурност”,

подчерта той. Кадиев каза, че обществото не знае какви са капиталите, с които ще се купи ЧЕЗ. Той квалифицира сделката като политическа, тъй като зад нея „стоят 3 милиона души, които са консуматори”.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов от своя страна каза, че съжденията на Кадиев за верни за времето, когато ЕРП-то за пръв път е продадено.

„Ние продадохме държавното си дружество на друго държавно дружество”, припомни той. Според него е напълно нормално държавата да влезе в ЧЕЗ, тъй като и преди продажбата му го е притежавала.

„Проблемът е в това дали, ако държавата влезе в тази собственост, за което не би трябвало да има правни пречки, дали това ще повлияе на онзи процес, по който онези искат 500 млн. евро”, подчерта президентът на КТ „Подкрепа”. Той изрази мнение, че

държавата трябва да влезе в сделката за ЧЕЗ,

както и че на първо място е трябвало да си остави 34 % от дружеството преди години.

Георги Кадиев заяви, че държавата първо трябва да развали сделката. След това трябва да се тръгне към нова сделка, в която държавата да участва като пълноправен кандидат, „но не в коалиция или съдружие с фирми от типа на Инерком”, каза Кадиев.

Той каза, че Гинка Върбакова е поела ангажимент да работи в полза на ищеца при арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България. „Това е някакъв вид национално предателство”, заяви Кадиев.

Той добави, че трябва да се добавят условия. Според него трябва да се промени закона и да се гарантира, че в подобни сделки ще участват или големи и стратегически инвеститори, които застават с името си, или българската държава. Кадиев заяви, че сделката няма да се случи, тъй като никоя банка няма да иска да я финансира.