Още по темата

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев и проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание обсъдиха казуса ЧЕЗ в „Здравей, България“ по NOVA.

Те опитаха са внесат повече яснота за ролята на КЕВР и други български институции в този скандал, както и дали има законови механизми, по които да се повлияе на тази все още неосъществена сделка за продажбата на енергийното дружество.

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Румен Радев за казуса ЧЕЗ: Тревожното е, че службите не сработиха

Проф. Атанас Тасев заяви: „Лично аз след вчерашния ден имам повече яснота по казуса ЧЕЗ, като разбира се останаха неизяснени някои подробности, но те могат да бъдат изчислени, прилагайки системен анализ на ситуацията. Стана ясно и това, което ние от експертната общност съобщихме –

докато няма предмет, т.е. няма сделка, нашите институции реално нямат основание да се самосезират.

Единствената институция, която се самосезира е прокуратурата, но официално беше казано, че няма състав на престъпление.

И след като се случи тази сделка, ако се случи, предварително може да се каже, че няма да има никакви последствия от гледна точна на нашите контролни органи. Защото става смяна на собствеността на едно действащо предприятие, което е в регулация“.

Проф. Валери Димитров пък обвини КЕВР, че е „беззъб регулатор“: „Драмата, която се разиграва, е резултат от провала в Закона за енергетиката.

Това е един провален закон с огромни дефекти. Той не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие.

Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата”.

По думите му държавата трябва незабавно да измени Закона за енергетиката и да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. КЕВР да разрешава придобиването, което да се приложи и по висящия казус с ЧЕЗ.

„КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) и това е огромният проблем. Ето защо е беззъб регулатор. Законът не въвежда този разрешителен режим и за мен това е нормативен провал. Резултатът от това е, че

сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата”,

коментира още проф. Димитров.

Според проф. Тасев това не е така и законът дава възможност регулатора да контролира и да отнема лиценз: „Сделката е необичайна. Както банковото дело, така и енергетиката са особени дейности, поради което се регулират от няколко закона. В този смисъл законът дава достатъчно основание на регулатора да контролира всички дейности и има много мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”.

„Тази сделка ще бъде изключително сложна, но ходовете, които бяха направени, първо трябваше да погасят напрежението в обществото”, на мнение е проф. Атанас Тасев.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram