Още по темата

„Ние сме най-заинтересовани да излезе истината и да се спре с всяка една спекулация или внушение, които бяха направени през последните няколко седмици”, коментира в „Здравей, България” по NOVA председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, защо управляващите са подкрепили предложението на БСП за създаване на парламентарна анкетна комисия за сделката с ЧЕЗ.

Румен Радев свиква КСНС

ГЕРБ: Какво са си говорили патриарх Кирил и Румен Радев

Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

„Ще защитим националните интереси”, каза зам.-председателят на ГЕРБ. Той обвини президентската институция и опозицията в „популистки изказвания” за сделката с ЧЕЗ.

„Опозицията не се интересува от дългосрочната визия, ЕС, развитието на Западните Балкани”, счита Цветанов.

Той подчерта, че за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ е имало 7-8 потенциални купувачи и според службите, никой от тях не е заплаха за националната сигурност на България и не е свързан с пране на пари или някаква „документална измама”.

Цветанов подчерта, че българското правителство няма отношение към тази търговска сделка. „Договорът е подписан в Чехия, но е по британското законодателство. Още един факт за това, че българското правителство няма никакво отношение”, поясни Цветанов.

ЧЕЗ или Гинка Върбакова не са в състояние да повишават цената на тока”, каза зам.-лидерът на ГЕРБ. По думите му крайното решение за участието на българската държава в сделката ще се вземе след конструктивен диалог с всички парламентарни групи, защото „това е национална тема”.

Несериозно е да се твърди, че няма стенограма от срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Всяка една среша, която е официална, винаги има стенограф”, смята Цветанов. По думите му стенограмата не се предоставя, защото „президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил националните интереси”.

Според лидера на парламентарната група на ГЕРБ, БСП взели решението за номинацията си за държавен глава, след като от руския Институт за стратегически изследвания, ръководен от ген. Леонид Решетников, посочили, че кандидатурата на Радев е печеливша.

Президентът продължава да не говори за анексирането на Крим, което нарушава международното право. Казваше, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат махнати, но после ги подкрепи”, посочи Цветанов.

„Ние не сме против руския народ. Русия е велика държава. Ние казваме само, че не трябва да се нарушава международното право”, категоричен е Цветан Цветанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.