Още по темата

"ЧЕЗ Груп" започва проучване на възможността България да участва в покупката на ЧЕЗ. Новината потвърдиха от чешката компания, предаде NOVA

Екип от адвокати ще проучи всички хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани редица срокове.

Един от които е свързан с подаването на документи в КЗК. 

Ако адвокатите заявят, че законът позволява, има няколко тънки момента, които са изключително важни за чешката компания. Най-сериозният им аргумент е, че те не биха допуснали да загубят пари по арбитражното дело. 

БСП предлагат нов вариант за ЧЕЗ без Гинка Върбакова

Два сценария, ако Гинка не успее за плати активите на ЧЕЗ

Чешка медия разкри скандална клауза в договора за ЧЕЗ

"Преговорите приключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българското правителство и да проучи възможностите за влизане в сделката", поясни Алице Хоракова, говорител на "ЧЕЗ Груп". По думите й предстои задълбочен анализ, а адвокатите ще проверят дали е възможно това да се случи или не. 

Междувременно процедурата продължава по подписания договор, защото документът има крайни срокове, например заявлението до антимонополния орган.

От "Инерком" посочват в съобщение, че тема на разговорите за покупко-продажба на акции са били два въпроса.

Официално поставихме въпроса за участието на българската държава в сделката. В рамките на разговорите, представителите на двете страни обсъдиха някои ограничения, произтичащи преди всичко от вече сключения договор за продажба на акции, се посочва от фирмата.

Разговорите по тези въпроси ще продължат през следващите седмици, като очакваме в началото на април да бъдат готови възложените анализи.

Втората тема на разговорите беше за съгласуване на двустранни действия във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл.79 ал.1 от Закона за защита на конкуренцията, уточняват от там. 

На 3 март от Инерком Груп излязоха със съобщение, че от средата на тази седмица ще протекат преговори с ЧЕЗ Груп за възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България".  

На 1 март, след среща между кандидат-купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че държавата е готова да купи контролен дял от енергийната компания.

Днес е и решаващият ден, в който трябва да стане ясно дали чешката компания "ЧЕЗ Груп" е склонна да допусне българската държава до сделката. Още в първите дни на преговорите  от „ЧЕЗ Груп” категорично заявиха, че вече имат сключен договор с „Инерком” и най-удобният и законен вариант за всички е след приключването на сделката, българското правителство да се договори с Гинка Върбакова.

Евродепутат за ЧЕЗ: Странно е как ни предлагат сделка по време на дела

Гинка Върбакова има 9 месеца да плати на ЧЕЗ

„Ние искаме в този казус, в който нашите възможности са ограничени, защото тази сделка в момента може да се контролира от КЕВР, Комисията за финансов надзор и от тези регулаторни органи, които по закон трябва да проверят сделката, ние към тях сме прибавили органи, които при други обстоятелства не биха се включили, като ДАНС и прокуратурата”, каза по-рано Тома Биков от ГЕРБ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram