Още по темата

Позицията на БСП е, че ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата, без Гинка Върбакова, заяви в „Здравей, България” по NOVA депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Според него държавното енергоразпределително дружество на пазарен принцип ще се конкурира с частните субекти на енергийния пазар.

Два сценария, ако Гинка Върбакова не успее да плати за активите на ЧЕЗ

Евродепутат за ЧЕЗ: Странно е как ни предлагат сделка по време на дела

Гинка Върбакова: Съгласни сме да включим държавата в сделката за ЧЕЗ

„БСП не може да се ангажира с бизнес делата на който и да е било нейн член. Право на Моника Станишева е да се защити, ако това не е истина. Това просто бе поредният опит на ГЕРБ да се опитат да избягат от този скандал, който е не само вътрешен, но и международен”, коментира Стойнев обвиненията от управляващите, че съпругата на Сергей Станишев стои зад купувача на българските активи на ЧЕЗ.

Междувременно Таско Ерменков от БСП определи пред БНТ собственичката на „Инерком” Гинка Върбакова като посланик със специални правомощия от правителството.

„Убеден съм, че нито партия ГЕРБ, нито БСП стоят зад сделката, може да стоят внушителни фигури, които помагат със средства на Върбакова и я побутват напред. В парламента скандали няма, може да се нарекат идеологически спорове”, отчете Ерменков.

Той добави, че „през 2017 г. ЧЕЗ няколко пъти е предлагал на държавата да участва в сделката, а държавата няколко пъти е отказала”.

„Не е имало оферти и разговори по темата за придобиване на ЧЕЗ по времето, когато бях министър. Тогава ЧЕЗ не се продаваше”, пък заяви пред NOVA, Стойнев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма по времето на кабинета на Пламен Орешарски през 2014 г.

Вчера от ГЕРБ обявиха, че тогава също е имало оферти за покупка на българския бизнес на ЧЕЗ.

„Още един опит ГЕРБ да прехвърлят горещия картоф към опозицията”, смята Стойнев. „Официални разговори по темата за придобиването на ЧЕЗ не е имало. Компанията по наше време не се продаваше”.

„Това, което се случва в момента, е скандално. Гинка Върбакова представлява държавата в Чехия”, каза още Стойнев. Той посочи като конфликт на интереси това, бизнес дамата да представлява правителството, докато помага на чешката компания да осъди България в арбитражен съд. По думите му, ако влезе в сделката в момента, дори с миноритарен дял, държавата ще се яви гарант за нея и ще изчисти образа на Върбакова, което също би било скандално.

„Или държавата влиза сама и става единствен собственик на ЧЕЗ, или не влиза в партньорство с г-жа Върбакова”, категоричен е той.

„ГЕРБ плашат хората, че едва ли не говорим за национализация. БСП не казва това. Държавата изцяло на пазарен принцип и като пазарен играч се съревновава с частни субекти и предлага конкретна цена. Това е модерната икономика, която ние предлагаме”, обясни депутатът от БСП.

Според него е нормално кабинетът да придобие само едно ЕРП, стига то да се управлява на пазарен принцип с мениджърски екип, без партийни назначения. Стойнев подчерта, че ЧЕЗ и „Теленор” са държавни компании и че държавата не е „лош стопанин”.

Депутатът от БСП добави, че назидателното изказване на руския патриарх Кирил при срещата му с българския президент Румен Радев на 4 март е било неприемливо, но определи реакцията на вицепремиера Валери Симеонов по случая като недопустима.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.