Още по темата

Цялата информация за ЧЕЗ през годините да отиде в парламента. Това разпореди премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет. Той отрече да е свързан по какъвто и да е начин със сделката.

По думите на премиера нямало лични чувства на харесване или нехаресване на едно или друго електроразпределително дружество. Борисов напомни, че всички трябвало да спазват ангажиментите си към държавата, а през годините и трите ЕРП-та били санкционирани - и от енергийния регулатор, и от прокуратурата.

Междувременно депутатите създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Предложението за създаване на комисията е на БСП и беше прието единодушно. Според управляващите така ще спрат спекулациите около покупката на енергодружеството.

Инерком: Нямаме опасения за финансирането на сделката

Румен Радев свиква КСНС

От юристите, с които работят вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният Теменужка Петкова, Бойко Борисов очаква пълен анализ на сделката ЧЕЗ.

„Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил. Нека в парламента всичко да стане ясно“, заяви Борисов.

„Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всички“, каза още той.

Министър Петкова: Гинка Върбакова е почтен човек

Инерком: Не само влизането на държавата в сделката може да гарантира обществения интерес

ЧЕЗ ще проучи може ли България да участва в сделката

„Нека това да се занесе в парламента, да се покаже, така че тук не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажименти. Аутсорсването на дейностите им през годините и за какви пари ставаше въпрос, не влагаха достатъчно в електропреностната и разпределителна системата, което им е ангажимент“, поясни Бойко Борисов.

„От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка. Оттук нататък - Дончев, Горанов и Петкова, направете с юристите на своите министерства много ясен план и стратегия. Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът.

В комисията, която ще работи около месец, ще участват трима народни представители от всяка парламентарна група, като общият им брой ще бъде 15. Председател ще бъде депутатът от БСП Жельо Бойчев.

„Имаме доста съмнения около тази сделка. Не може Народното събрание да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто е енергетиката. То е длъжно да упражни всички факти и обстоятелства около фирмата купувач“, мотивира предложението на левицата депутатът Драгомир Стойнев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви,

че управляващите нямат „никакви притеснения по евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в НС”.

„Подкрепяме създаването на такава анкетна комисия, защото смятаме, че така ще излезе обективната истина”, допълни Цветанов.

Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи освен с продажбата на ЧЕЗ, времената комисията да се занимава и с приватизацията на дружеството досега.