Още по темата

Нямам телефона на Гинка Върбакова, заяви в „Здравей, България” по NOVA депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Ситуацията е много деликатна и бих призовал опозицията да говорим с официалната информация, защото всичко извън нея би било спекулация, която може да донесе щети за милиони”.

Два сценария, ако Гинка Върбакова не успее да плати за активите на ЧЕЗ

Евродепутат за ЧЕЗ: Странно е как ни предлагат сделка по време на дела

Гинка Върбакова: Съгласни сме да включим държавата в сделката за ЧЕЗ

„Ние станахме свидетели на една политическа кампания на БСП. Помните какви неща се говореха в началото, че не Гинка Върбакова, а Бойко Борисов купува ЧЕЗ. Сега виждам, че са доста по-внимателни колегите от БСП”, посочи Биков и заяви, че има ясна кореспонденция между българското и чешкото правителство по казуса.

Той определи като „директна лъжа” информацията за намесата в сделката на премиера Бойко Борисов и Българската банка за развитие.

„Ние искаме в този казус, в който нашите възможности са ограничени, защото тази сделка в момента може да се контролира от КЕВР, Комисията за финансов надзор и от тези регулаторни органи, които по закон трябва да проверят сделката, ние към тях сме прибавили органи, които при други обстоятелства не биха се включили, като ДАНС и прокуратурата”, каза Тома Биков.

По думите му правителството е подложено на „черна кампания, която цели всичко да се срине”.

„Когато говорим дали държавата да придобие или не, трябва да знаем, че този въпрос означава, дали държавата да даде няколкостотин милиона и откъде да вземем заеми”, заяви Биков. „А защо да не придобием и трите дружества за енергоразпределение? Това ще струва около 2,5 млрд. лв.”

„Няма нещо, което да не се продава, ако му се предложи добра цена”, смята депутатът от ГЕРБ.

Той подчерта, че дружествата са били приватизирани, защото управлението им е било на паритетен принцип от партийни представители.

„Контролният пакет е продаден 2004 г. „Онези 33%, които са продадени през 2011 г., не са контролен пакет - те нямат право на глас и служат за това, ако дружеството има загуби, да покрият загубите”, поясни Биков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.