Още по темата

Журналистът и собственик на сайта „Родопи 24” Илхан Андай коментира предстоящата среща във Варна в „Здравей, България“ по NOVA, заявявайки, че „драматизмът, вкарван от политиците у нас, е в повече”.

„Драматизъм в смисъл, че и опозиция, и власт се целят в едни бъдещи предсрочни или редовни избори. Няма го този исторически момент. Това е четвъртата поредна среща в рамките на това споразумение. Еуфорията на едните е в повече, властта пък има пресилен изказ по отношение на Ердоган и как ние сме прекалено зависими от него.

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, притеснено ми е

Ердоган към ЕС: Къде са парите за мигрантите

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

Ако се търси добра новина за България, тя вече е факт. Каквото и да стане довечера, в един бъдещ момент, най-вероятно около изборите за парламент и президент в Турция,

ако сметките на Ердоган не излизат, той би играл вабанк с тези прословути бежанци.

Той би използвал т. нар. Насочване на този поток към Европа. Той няма да го направи през България, а през Гърция. Това е защото през декември Анкара недоволстваше, че по време 6-месечното българско европредседателство в най-важния документ Анкара присъства с един малък абзац, а в момента излиза, че в това 6-месечно председателство най-важното, което ще остане за протокола и евентуално за историята е тази среща на върха във Варна. Това се дължи на Бойко Борисов“, обясни Андай.

Експертът по сигурността Йордан Божилов пък отбеляза, че преговорите за срещата на върха ЕС-Турция във Варна вървят много отдавна и това няма да бъде последната среща или последния етап от преговорите.

Споразумението с Турция предвижда не само изплащане на едни пари, но и връщане на бежанци, които са навлезли на европейска територия,

които нямат статут или нямат право да получат такъв статут”, заяви Божилов.

„Тази среща ще покаже къде са допирните точки между ЕС и Турция. По кое може да се постигне съгласие и по кое не може. С дългогодишния си опит на ръководител на международната дейност на Министерството на отбраната трябва да ви кажа, че с Турция много трудно се  преговаря”, заяви Божилов.

Според него турската страна ще поиска да се отделят въпроси, по които те имат интерес, а Европа има интерес да постави целия спектър въпроси на отношенията ЕС-Турция. „Европа е много по-добре подготвена да посрещне бежанците, отколкото по време на сключване на споразумението. Има нов проевропейски повей в ключови държави. Срещата във Варна е важна и за това, че се намира консенсус между европейските държави по обща политика”, заяви Божилов.

Запитани дали ще бъде чут гласът на Русия през позицията на Ердоган на тази среща. „На митингите, на които говори за Кърджали в сърцето си, той намеква и за един съюз с Китай и Русия, така че нормално е”, заяви Илхан Андай.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.