Още по темата

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“… С този стих на Вазов председателят на Европейския съвет Доналд Туск започна словото си на церемонията в Народния театър за официалното откриване на българското европредседателство. Цялата му реч беше много емоционална, произнесе я на български език и предизвика бурни аплодисменти.

Публикуваме пълния й текст:

"Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти."

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество.

Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат,

на тези "нови, по-нови красоти".

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.

Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион.

А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч: „Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък".

„Преди 11 години, през 2007 г., България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това.

Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България“,

посочи той. „България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост. Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България. Съединението прави силата“, желая ви късмет и всичко най-хубаво за идното Председателство“, каза още Юнкер.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пък охвали българските студенти, с които преди време се запознал в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Българските студенти поискаха от нас да решим имигрантската криза. Нека да не ги разочароваме.

Всички сме съгласни, че трябва да има европейско решение на сегашните проблеми, а това трябва да се случи в духа на истинска европейска солидарност. Искам да благодаря на българските институции за тяхната ангажираност за защитата на нашите външни граници”, зака още Антонио Таяни. И добави, че през следващите 6 месеца България може да разчита на помощ от Европа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК