15

„Доналд Туск е много високо качество политик. Той изнесе урок по дипломация”. Това каза в ефира на „Здравей, България” по NOVA бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в коментар на речта на председателя на Европейския съвет, която трогна цяла България.

Туск на чист български: Никой не ви е дал нищо даром

Поптодорова определи думите на Туск като урок по ораторско майсторство. „От дълго време не съм чувала такова у нас. Защото нападките и логореята не са ораторство”, коментира бившият дипломат. Тя подчерта, че

политическото лидерство на първо място се изразява именно в това да умееш да говориш на хората си.

„Словото идва първо. Туск показа какъв ефект може да има едно ораторство“, добави тя.

Поптодорова похвали и работата на министъра за българското европредседателство Лиляна Павлова. „Това правителство има голям късмет с нея заради целеустремеността и куража ѝ”, коментира Поптодорова.

Тя засегна и евентуалното бъдещо присъединяване на страната ни към Еврозоната. „То няма да бъде безболезнено и трябва да се обясни на хората какво точно означава”, заяви бившият посланик.

Какво още каза Елена Поптодорова чуйте във видеото горе.

Президентът на „ПанЕвропа“ и бивш външен министър на България Гергана Паси пък предупреди в студиото на „Здравей, България“, че: „Можем да попаднем в капана на собствените си големи очаквания към Европа, защото

обществото ни разчита, в критична ситуация, именно Европа да подскаже правилното решение, а не то да дойде като плод на национална политика”.

Според нея Общността „дава ключа към бавната, но трайна промяна”. Паси коментира и отношението на българина към Общността и към политиката като цяло.

„Няма фенове, защото има все по-малко лидери. Снощната церемония по откриването на европредседателството ни даде усещането за това колко много се променя, когато разговорът за Европа бъде представен от лидер”, каза още Паси, визирайки трогателната реч на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Паси коментира и вълната от недоволство, която напоследък залива обществото ни. „Протестите са големият бонус от членството на България в ЕС, стига те да не са маскирани политически амбиции. Но тях чувствителното обществено мнение веднага ги улавя”, смята Паси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.