Още по темата

Светът гледа към България. Броени часове остават до лидерската среща ЕС-Турция във Варна. Разговорите ще се проведат в правителствената резиденция „Евксиноград”. Очаква се срещата да е изключително трудна.

Турският президент Реджеп Ердоган вече заяви, че за него основна тема на разговорите ще са пари и бежанци. Освен, че иска да му се изплати остатъкът от онези 3 млрд.евро, които са му обещани, той иска да затвори нова преговорна глава между Европа и Турция за нови 3 милиарда евро, за да останат и през следващите години бежанците в Турция.

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, притеснено ми е

Ердоган към ЕС: Къде са парите за мигрантите

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

Лидерите на ЕС обаче са категорични, че позициите на Турция и Европа са се раздалечили една от друга. Но пък Европа настоява позициите да се сближават и да се върви към диалог. Ердоган, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер определят срещата като историческа. Разговорите започват с изравнени сили, но и с остър тон – от Европа към Турция и от Турция към Европа.

„Отношенията на Турция с ЕС бяха стигнали точка на замръзване”,

заяви за „Здравей, България“ по NOVA Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. „Достатъчно е да се проведе такава среща”, смята Мехмед Юмер, журналист и външнополитически анализатор.

Според Чернева ЕС трябва да успее да се изолира от това дали Ердоган ще използва мигрантите за политически цели, или не. „ЕС трябва да може да се справя сам”, коментира тя. „Разбира се, Ердоган може да каже: „Ето, ЕС не си изпълнява задълженията”. Но това няма да е вярно”, смята Чернева.

„Това ще бъде актив за него да покаже, че европейските лидери все още сядат на масата с него и преговарят с него. Ердоган използва този коз с мигрантите и винаги ще цака с него“, коментира Мехмед Юмер.

Европа обаче също има своя коз. Критиките към Турция са свързани с извънредното положение, което продължава близо 2 години.

„Извънредното положение е безспорно проблем. То позволява нарушаването на човешките права да става системно. Европа казва: „Ние изпълняваме споразумението. Отпуснали сме тези 3 млрд. и искаме да виждаме по-малко глупости, ако може да не ни наричате фашисти, ако може да пуснете европейските граждани, които са в затворите”, каза още Чернева.

В дневния ред на срещата е и темата за евентуалното отпадане на визите за турски граждани. „Европа не иска да се говори за присъединяване на Турция, иска да се говори за икономика, за енергетика, за туризъм. Това са отношения на съседи, но не на съюзници”, заяви Весела Чернева.

„ЕС гледаше на Турция като на отбор от Висшата лига, а сега гледа на него като на отбор, отпаднал от Висшата лига”,

смята Мехмед Юмер.

На финалната права отношенията между Анкара и Брюксел се изостриха и заради конфликта Турция-Кипър. Европа осъди остро действията на Анкара в Средиземно и Егейско море и категорично подкрепи Гърция и Кипър.

Така при изключителни мерки за сигурност, Варна посреща турския президент и лидерите на Европа. Драконовските мерки за сигурност започват още от летището във Варна. По-късно около обяд ще започне най-видимата подготовка за това, което ще се случи в морската столица. А неофициалната подготовка за срещата е започнала още преди десет дни. По информация на NOVA от толкова време във Варна има хора от турските тайни служби, които работят с българските си колеги, за да гарантират безопасността на Ердоган.

Първо в морската ни столица ще пристигне Доналд Туск, а по-късно и Жан-Клод Юнкер. Последен ще пристигне турският президент Ердоган.

Той ще пристигне у нас с антураж, пътуващ в два самолета, включващ охрана и дори личен готвач, който да проверява храната му. Очаква се трасетата, по които ще минат гостите до резиденция Евксиноград, да станат ясни в последния момент. От МВР уверяват, че са взети всички мерки за сигурност, но не искат да съобщават точния маршрут.

Властите уверяват, че шофьорите няма да бъдат подложени на крайни ситуации. Пропускателният режим ще бъде такъв, че да се осигури нормална проходимост в града. От ранния следобед се очаква да има патрулни коли, полицаи и регулировчици на основните кръстовища във Варна. Служители на МВР са командировани от цялата страна в морската столица, за да гарантират сигурността.

Освен това се готвят и

два протеста по повод височайшата визита.

Единия протест е на партия „Възраждане” на площад „Независимост” от 12 ч. Освен това „Да, България” и ДСБ организират флашмоб пред катедралата от 12.30 ч., за да изразят позиция срещу реакцията и поведението на Бойко Борисов спрямо турския президент и неговата политика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.