Още по темата

Министър Лиляна Павлова представи днес пред председателите на комисии в Европейския парламент в Страсбург хода на работата на българското председателство на Съвета на ЕС. Оценката е висока – за експертиза, политическа воля и за постигнати резултати, съобщи тя пред български журналисти.

Министърът уточни, че по 15 теми преговорите с посредничеството на председателството са приключили, по 24 се преговаря и по още 35 се очаква напредък до края на юни. По нейните думи

евродепутатите са определили работата на българското председателство като огромен принос за доверието в Европа.

Юнкер: Западните Балкани не отговарят на условията за влизане в ЕС

Захариева: Най-важно е да помогнем на реформите в Западните Балкани

Сърбия и Черна гора - най-готови от Западните Балкани в ЕС

Павлова посочи като огромен успех постигането на договореност за промените в законодателството за командированите работници, за изборното право, в сферата на околната среда. До края на юни се надяваме на компромисно решение по сигурността и миграцията, добави министърът.

„България представи ново предложение, с нов подход за миграцията. Този подход предвижда автоматична подкрепа за държави от първа линия (Италия, Гърция, България), за да не се стига до кризи“, поясни Павлова.

По повод на предложението на Европейската комисия за начало на преговори за присъединяване към ЕС с Македония и Албания министърът коментира, че

днес е прекрасен и важен ден за европейската перспектива на Западните Балкани.

Усилията на всички институции на ЕС и на държавите от Балканите дадоха резултат. Имаме стъпка напред, допълни тя.

„Срещата в София за Западните Балкани не е обещание, това не е форум за разширяване, а за европейска перспектива и свързаност. Не можем да им обещаем бързо присъединяване. Стъпката за начало на преговорен процес е важно послание за гражданите на тези страни“, посочи министър Павлова.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, заяви че Европейският съюз подкрепя започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания, представяйки плановете за разширяването на блока за пръв път от години. Могерини каа, че Европейската комисия препоръчва на страните-членки

„да започнат преговори за присъединяване с Република Македония и Албания“.

Федерика Могерини заяви, че Европейската комисия е препоръчала „започването на преговори за присъединяване с Албания и Македония. Но отбеляза, че всички бъдещи членове трябва да предприемат сериозни реформи, за да могат да си подсигурят влизане си в съюза.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.