Още по темата

Адвокатите на лидера на атаките в Париж Салах Абдеслам отказаха да го защитават.

Вижте кадри от задържането на Абдеслам

Причината – уговорката им била той да говори в съда, но Абдеслам отказал да го направи и заявил, че ще се възползва от правото си да запази мълчание:

 „Ние не се предаваме, просто избираме да не го защитаваме повече. Казахме, че не проговори ли пред магистратите, ще се откажем да го представляваме”, обясни един от адвокатите му Франк Бертон.

Франк Бертон
Франк Бертон Източник: БГНЕС

Колегата му Свен Мари, който също се отказва от делото допълни, че Абдеслам е „по-скоро изпълнител, отколкото мозък” на атаките.

Той дори го определи като „умен като празен пепелник”.

Самият Мари беше нападнат пред кантората си дни, след като обяви, че ще защитава Абдеслам. Освен физическа саморазправа, правозащитникът получи и десетки гневни, заплашителни писма по електронната си поща:

  „Наложи се да затворя кантората си, за да гарантирам сигурността на служителите си“, заяви тогава Мари, цитиран от Агенция „Фокус“.

27-годишният Абдеслам пък се превърна в най-издирвания мъж в Европа и стана единственият известен оцелял нападател от атаките във френската столица, при които бях убити 130-има души.

Полицията попадна на следите на Абдеслам след като в квартирата в Брюксел, където на 15 март се проведе специална операция, бяха открити негови пръстови отпечатъци.

Тогава по време на престрелка бе открит съучастникът му Мохамед Белкаид, който рани четирима полицаи. 

Алжирецът Мохамед Белкаид, който използвал името Самир Бузид, се смята, че е диктувал атаките по телефона от Белгия.

Белкаид е бил убит по време на акцията.

Според разследващите това жилище е било използвано като терористична клетка.  В него са открити знамето на Ислямска държава, много боеприпаси и 11 пълнителя за Калашников. 

Припомнете си още:

Терористи изненадаха полицията в Брюксел, един убит

Годеница на атентатор от Париж скъса с него публично

Как Абдеслам избяга от Париж

Белгия обвини девети заподозрян за атаките в Париж

Салах Абдеслам - от купони и момичета до джихад

Търсят Салах Абдеслам и в Германия