Още по темата

Основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам бе обвинен в убийства по терористични подбуди и участие в терористична група при разследването на кървавите нападения от 13 ноември във френската столица, съобщи белгийската прокуратура, цитирана от АФП.

Срещу съучастника на Абдеслам - Монур Ахмед Алай, наричан още Амир Шукри, който също бе арестуван в петък в Брюксел, са били повдигнати същите обвинения, а самият Шукри също е с мярка задържане под стража.

По време на разпит Абдеслам казал на белгийските следователи, че планирал да се самовзриви на "Стад дьо Франс", но после се отказал.

Главният заподозрян в организирането на терористичните атентати в Париж Салах Абдеслам, който при задържането бе леко ранен в крака, бе изписан по-рано днес от брюкселската болница „Сен Пиер“.

Междувременно стана ясно, че решението за предаване на единствения оцелял от преките извършители на атентатите в Париж ще бъде взето до 2-3 месеца.

Франция е издала нова европейска заповед за арест срещу белгийския джихадист. Причината е, че това е "по-проста и по-ефективна процедура в сравнение с (искането за) екстрадиция", тъй като предвижда по-кратки срокове.

Решението трябва да бъде взето до 60 дни от ареста на Абдеслам, или до 90 дни, в случай че заподозреният обжалва пред най-висша съдебна инстанция.

"Това е една изключително съдебна процедура, в която изпълнителната власт не се меси", подчерта френският министър на правосъдието Жан-Жак Юрвоа.

Той припомни, че нежеланието на съответното лице да бъде предадено на чуждестранни власти не е пречка пред изпълняването на европейската заповед за арест.

Рано днес френският премиер Манюел Валс приветства успешното сътрудничество между Франция и Белгия в борбата с тероризма.

Той заяви това в "Туитър" по повод вчерашната полицейска операция в Брюксел.

"Приветствам този голям успех на службите за сигурност на Белгия, както и равнището, на което се намира френско-белгийското сътрудничество в борбата с тероризма", заяви Валс.

При вчерашната операция в белгийския квартал Моленбек бяха заловени петима души, включително Салах Абдеслам, смятан за един от извършителите на атентатите в Париж от 13 ноември, в които бяха убити 130 души, а стотици бяха ранени.

Спецакция в Брюксел

Единственият оцелял от ноемврийските атентати в Париж терорист бе прострелян по време на операция за залавянето му, като белгийският вестник DH пише, че Абдеслам е хванат жив след като е бил ранен в крака.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че страната му ще поиска от Белгия екстрадицията на Салах Абдеслам.

Оланд добави, че Абдеслам ще бъде разпитван и съден във Франция.

"Много е важно да има арести, които да докажат цялата истина. Трябва да заловим всички съучастници, а те са много повече, отколкото очаквахме; терористичните мрежи са разгърнати в много държави", поясни френският президент.

Припомнете си повече за Абдеслам:

Как Абдеслам избяга от Париж

Белгия обвини девети заподозрян за атаките в Париж

Салах Абдеслам - от купони и момичета до джихад

Търсят Салах Абдеслам и в Германия