Още по темата

Президентът Реджеп Ердоган в събота заяви, че ЕС има пристрастна и предубедена позиция относно Турция.

„Те правят изявления, които са противоречиви. Те са пристрастни, те са предубедени и ще продължат да действат по този предубеден начин по отношение на Турция“, каза Ердоган в интервю за телевизия „Франс 24” (France 24).

Ердоган се оплака, че Турция от десетилетия гледа как други страни се присъединяват към Европейския съюз, макар да се далеч по-неподготвени за това.

„През последните 53 години Европа ни кара да чакаме. Ние сме в по-добро състояние от държави, станали страни-членки. Никоя от тях не е страдала така, както ние трябваше да страдаме“, каза той.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик пък заяви днес, че проваления опит за преврат в страната не означава край на кандидатурата за членство в ЕС, като подчерта, че условията на сделка за бежанците ще бъдат спазвани.

„Не смятаме, че това е края на пътя, време е да започнем да набираме нова инерция“ каза Челик в Анкара.

Междувременно турските власти освободиха близо 1200 военни, задържани в рамките на разследването на неуспешния опит за преврат.

„На този първи етап бяха освободени близо 1200 военнослужещи... става дума единствено за обикновени войници”, уточниха от прокуратурата в Анкара в съобщение, публикувано от турските медии.

В момента в Турция действа извънредно положение, което дава на Ердоган пълна, включително и законодателна власт. След опита за преврат, извършен на 15 юли, бяха предприети действия срещу повече от 50 хил. души.

Много от европейските политици смятат реакцията на турската държава за прекалена и се засилват опасенията, че Ердоган използва опита за преврат като предлог за въвеждането на еднолична диктатура. Италианският министър-председател Матео Ренци заяви, че Турция хвърля „бъдещето си в затвора“.

В Германия турски емигранти протестираха срещу действията на Ердоган и дори го нарекоха фашист.

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Вече нищо не може да спре Ердоган?

„Целта на въведеното в Турция извънредно положение не е ограничаването на фундаменталните човешки права и свободи, а възможно по-бързото отстраняване на терористичната организация, направила опит за държавен преврат”, коментира днес пред Дарик посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче.

„Извънредното положение е обявено за период от три месеца или 90 дни, но искам да ви кажа, че всички действия ще бъдат прекратени, след като бъде добит резултат в борбата с тази терористична организация и всичките ѝ съдружници. Конституцията действа, парламентът работи, бизнесът се развива нормално, банките са отворени, стоковата борса работи, няма полицейски час”, каза дипломатът.

Гьокче посочи, че „в случая се касае за едно извънредно положение, което правителството обявява срещу себе си, да се ограничи, да се контролира и да действа съобразно закона”.

„Турция даде пример как цивилното население, как хората могат да спрат един преврат" - изрази мнение посланикът на Турция у нас и допълни: „Това е процес на съзряване, демокрацията не побеждава за една нощ. Трябва да се работи за нея, да мислите за нея, трябва да проливате кръв, да се трудите. Демокрацията не може да се спусне с парашут в което и да е общество”.